Консулства в България
Бургас
Tue Jul 16 2024 17:45:39
GMT +03:00 EEST

Новини

Обратно към новини

Дни на Украинската Култура в Бургас – ТРАДИЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА

26.07.2023 г.

Традиционният фестивал „Дни на украинската култура” бе официално открит на 26 юли 2023 г. в Бургас. С вълнуващо музикално изпълнение на Лидия Ничипорук бе дадено началото на културното събитие на откритата сцена „Охлюва” в Морската градина. Занаятчийски произведения, литературни рецитали, концерти на изтъкнати украински и български изпълнители и танцови състави ще съпътстват културната програма на града и областта в продължение на два дни.

Организатори на Дните на украинската култура са Почетното консулство на Украйна в Бургас и Сдружение „Диаспора Украйна”.

„Сега, докато празнуваме, не можем да забравим предизвикателствата, пред които е изправена украинската нация. Конфликтът и войната несъмнено оставят белези, но целта на нашия фестивал е да покаже красотата на украинските традиции, музика, танци, литература и изкуство и да успеем да се потопим в същността на Украйна. Нашата роля в Почетното Консулство е свързана с изграждането на мостове между хората от Украйна и България в град Бургас. Ние вярваме в укрепването на културното разбирателство и насърчаването на сътрудничеството между нашите два народа, тъй като именно чрез такъв обмен се създават трайни приятелства.” Тези думи прозвучаха в приветственото слово на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, което бе изнесено от секретаря на консулството Лариса Михалева.

Специален гост на откриването бе заместник-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, която с вълнение поздрави всички участници в дните на украинската култура.

„Бургас е мултинационален и мултикултурен град. Различни общности живеят тук и допринасят за изключително наситения ни културен град. Радваме се, че в бургаския културен афиш има и дни на украинската култура. Бургас е една от първите общини, които създадоха възможности за живот на украинските бежанци и успя да ги приобщи към културния живот в нашия град. Културата изгражда мостове и скъсява разстояния. Идеята на този фестивал е да научим повече за тяхната култура и да усетим благотворното влияние на всичко това, което изкуството и културата създават”, каза Диана Саватева.

В първия ден на фестивала специално участие взе българската певица Веселина Тодорова, която развълнува публиката със своето изпълнение на „Една българска роза”. Зрителите имаха шанса да чуят изпълненията на: Вероника Сидоренко - солистка на Културно-образователен център „Бургас-Войс”, Танцов състав „Lol-dance” на Благотворителния фонд „Добро”, Василиса Долгих и Вокалната школа „Lilu”, Танцова група „Street Jazz”, талантливата украинска певица и музикант Варвара Подорожко, Таисия Кирилова - солист на благотворителния фонд „Добро“, Музикална група „Ние от Украйна”, Квартет "Червона калина", пианиста Мирон Мирза, магьосника от Киев Виталий Кущак и поетесата Галина Онацка.

Всички артисти получиха благодарствени грамоти за своя принос към развитието на традиционните културни и художествени връзки между приятелските народи на България и Украйна, които им бяха връчени от организаторите.

Провеждането на дните на украинската култура в Бургас постепенно се превърна в традиция. В продължение на 15 години Почетното консулство на Украйна в морския град и местната украинска диаспора се стремят да запознаят гражданите и гостите на Бургас с богатата украинска култура. От своя страна градът доказва гостоприемството си към украинската диаспора и демонстрира желание за културно единение.

Галерия