Консулства в България
Бургас
Tue Jul 16 2024 19:24:41
GMT +03:00 EEST

Новини

Обратно към новини

Деца от четири държави представиха в изложба обредни традиции

28.08.2023 г.

Млади художници от четири страни доказаха, че познаването на традициите и изкуството могат да създават приятелства и чрез многообразието на култури и обреди да обединяват различните националности. На 28 август в Етнографския музей в Бургас те представиха своите рисунки, вдъхновени от най-разпознаваемите моменти от традициите на своите народи. Изложбата е част от Международния образователен културен и артистичен проект „Обредни празници – обединяват културите и сърцата!“.  В проекта участват млади творци от 9 до 18 години от България, Украйна, Турция и Испания, включително и деца  бежанци от войната в Украйна. Малките художници са изучавали традициите, фолклора и обредите на различни народи и са създали общо  85 илюстрации за четирите годишни времена с най-значимите празници за всяка от участващите държави.

Проектът бе представен от неговия ръководител Юлия Красовска, изпълнителен директор на фондация „Архитектура и изкуство“ и  собственик на частна школа по художествени изкуства Yuliia Krasovska Art School - Бургас. Осъществява се с финансовата подкрепа на Община Бургас и с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България. Сред спонсорите е и Почетното консулство на Украйна в Бургас.

От името на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов приветствие към присъстващите прочете секретарят на консулството Лариса Михалева.

„Проектът, представен днес,е прекрасен пример за това как чрез изкуството можем да се докоснем до душите на различни култури и да се впуснем в богатството на обичаите и традициите. Малките художници, които участват в този проект, са нашата бъдеща надежда. Техните таланти и въображение ни показват света през призмата на тяхното възприятие и ни помагат да разберем истинската стойност на културното разнообразие.”,  пише в поздравителния си адрес Димитър Караненов.

Започнала с участието на ученици от бургаска частна школа още през 2021 година, инициативата е привлякла и деца от гимназия по изящни изкуства в Истанбул, ученици от украинския град Измаил, от неделно училище "Родина" в Малага, както и местно начално училище от испанския град.

Откриването на изложбата и презентирането на проекта се превърна в  празник за младите художници. Всеки от тях получи сертификат за участие. Традиционни украински деликатеси, приготвени на място и фолклорна програма с участието на  детски формации от четирите държави и Сдружение „Клуб – Пристанище Бургас“ се погрижиха за доброто настроение.

Галерия