Консулства в България
Бургас
Tue Jul 16 2024 17:29:00
GMT +03:00 EEST

Новини

Обратно към новини

Бургас отбелязва Деня на Независимостта на Украйна с празнчен концерт

24.08.2023 г.

С впечатляващо празненство в  „Младежки културен център” украинската общност в Бургас отбеляза Деня на независимостта на Украйна – 24 август. В препълнената зала прозвуча химнът на Украйна, а украински таланти от всички възрасти завладяха публиката с прекрасните си изпълнения. Богатата програма бе организирана от Почетното консулство на Украйна в Бургас, Сдружение „Диаспора на Украйна” и Български център за славянска култура и духовно развитие.

„Събираме се заедно, за да отдадем почит на украинския дух на независимост и свобода. Денят на 24-ти август е символ на упоритостта и решимостта на украинския народ да се издига над трудностите. Този ден ни напомня, че свободата е най-важният дар, който можем да си подарим, и че трябва да имаме смелостта да се борим за нея. Изправени пред предизвикателствата на днешния свят, нека на този празничен ден да се вдъхновим от духа на Украйна и да си напомним, че независимостта е ценност, която трябва да защитаваме и ценим всеки ден!” прозвуча в приветственото слово на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, което бе изнесено от секретаря на консулството Лариса Михалева.

Сред специалните гости на събитието бе и заместник-кмета по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики г-жа Йорданка Ананиева. Тя поздрави украинската общност по повод 32 години независима Украйна и сподели:

„От името на Община Бургас и кметът г-н Димитър Николов, искам да ви уверя, че ние ще продължим да ви подкрепяме и ще ви помагаме да се чувствате добре дошли в нашия град, където се надяваме да се чувствате като истински бургазлии и продължавате да празнувате вашият Ден на независимостта в една приятелска обстановка сред хора, които ви уважават, обичат и подкрепят”.

Празненството стартира в 17 ч. и бе съпроводено с панаир на таланти, който включваше изложба на произведенията на украински занаятчии и майсторски класове на различни теми. Паралелно с това, бе организирано караоке за деца и младежи, а изложба на рисунки на украински деца красеше изпълнената с радост зала в „Младежки културен център”. В 18:30 ч. започна празничен концерт, който събра десетки украински таланти от всички възрасти на една сцена.

Финални щрихи на вълнуващото събитие постави събирането на кошница с поздравления, адресирана до украинските войници на фронта. С този акт присъстващите в залата изразиха своята подкрепа и вдъхнаха кураж на милионите, които бранят своята страна от  руската инвазия. 

Галерия