Консулства в България
Бургас
Tue Jul 16 2024 19:32:28
GMT +03:00 EEST

Украйна и България

Политически отношенияВиж

 

Политическо сътрудничество

История на двустранните отношения

Украинският и българският народи са близки не само поради своето славянско произхождение, етническа и езикова близост, но и поради общността на историческата съдба, многовековни отношения в религиозен, културен, стопански, обществено-политически живот.

Украинците са участвали в състава на полско-унгарските войски на крал Владислав в битката край Варна срещу турци през 1444 г.

Духът на казацка свобода примамвал българите, които са бягали от турското робство в Запорожка Сич. През 1762 г. в състава на запорожкото войско дори бе създаден български гусарски полк.

По време на руско-турската война, която освободи българския народ от многовековното робство, историята неразделно свърза съдбите на нашите два народа в борба за свободата на българската земя.

Украинците в състава на III Украински фронт са участвали и в освобождение на България от фашизма.

Украйна стана родина за най-голямата в света българска диаспора. Според данни на преброяването през 2001г., на нейната територия живеят около 204,6 хил. души от български произход.

Според последното преброяване на населението през 2001 г. в България живеят близо 2 489 български граждани от украински произход. В допълнение, според българските държавни органи, занимаващи се с миграцията, в България постоянно или временно пребивават близо 5000 граждани на Украйна. 3000 от които имат консулска регистрация (Посолството на Украйна в България - 1950 души, в Генералното консулство на Украйна във Варна - 1050 души).

България е една от първите държави откликва на възстановяване на независимостта в Украйна и вече на 5 декември 1991 г. признава Украйна като самостоятелна държава, а на 13 декември същата година установява с нашата страна дипломатически отношения.

Доста неща обединяват Украйна и България и днес- това са приблизително еднакво икономическо и обществено-политическо развитие, усложнено от социални проблеми, тежките напъни на трансформационните процеси, характерни за посттоталитарни държави, черноморското ни съседство. Затова е съвсем естествено, че правителствата на нашите страни се стремят към тясно сътрудничество.

За украинско-българските отношения е характерен постоянен активен политически диалог на най-високо ниво. Украйна и България активно сътрудничат и оказват взаимна подкрепа в рамките на регионални и международни организации от типа на ОЧИС, ЦЕИ, ОССЕ, РЕ, ООН.

За укрепване на сътрудничеството във всички сфери подпомогна и последната визита на Президента на Република България в Украйна през 2003 г. Висока оценка на съвременно състояние на политически отношения между нашите страни бе потвърдена в Съвместна декларация на президентите на България и Украйна. В този важен политически документ българската страна декларира своята подкрепа на Украйна в реализирането на нейния курс на присъединяване към ЕС, НАТО.

За задълбочаване на украинско-българските междупарламентарни връзки съдействаха официалните визити на Председателя на Народното събрание на РБ в Украйна (юни 2003 г.) и Председателя на Верховна Рада на Украйна в България (януари 2004 г.), на Министър-председателя на България Симеон Сакскобургготски (май 2004 г.), а също така и на Заместник-министър-председателя, Министъра на външните работи на България Ивайло Калфин (29-30 ноември 2005 г.).

Нов импулс на двустранните отношения даде визита в Република България на Министъра на външните работи на Украйна В. Огризко на 22 април 2008 г.
Киев с радост приветства София във връзка с официалното присъединяване към НАТО. България, от своя страна, засвидетелства готовността си да съдейства за евроатлантическата интеграция на Украйна.

Република България (РБ) призна държавната независимост на Украйна на 5 декември 1991 г., а на 13 декември същата година бяха установени дипломатически отношения.
РБ заема важно място в балканското направление на външнополитическите интереси на Украйна, което е обусловено от геополитическо положение на РБ на Балканите, близостта на интересите в Черноморския и Крайдунавския регион. Украйна и България имат обща етническа, езикова и религиозна прилика, традиционни икономически, търговски и културно-исторически връзки.

Политическо сътрудничество

Между глави на държави

 • Важен етап в развитието на двустранните отношения стана официалната визита в Украйна на Президента на РБ Ж.Желев на 8-10 декември 1994 г.
 • През март 1998 г. Президентът на Украйна Л.Д.Кучма осъществи официалната си визита в България.
 • На 14-15 май 1999 г. Президентът на РБ П.Стоянов участвал в VI неформална среща на главите на държавите от Централна Европа в гр.Лвив.
 • На 9-10 юни 1999 г. ръководителят на българската държава П.Стоянов посети Украйна с официална визита.
 • На 10-11 септември 1999 г. Президентът на РБ П.Стоянов взе участие в Балто-Черноморския самит в гр. Ялта.
 • На 4-5 септември 2001 г. се състоя държавната визита на Президента на Украйна Л.Д.Кучма в България.
 • На 30 януари-1 февруари 2003 г. се състоя официалната визита на Президента на РБ Г.Първанов в Украйна.
 • На 28 януари 2005 г. в рамките на тържествените мероприятия, посветени на 60-годишнината от освобождението на фашисткия концлагер "Аушвиц-Биркенау" в Освенцим (Полша) се състоя среща на Президента на Украйна В.Юшченко с Президента на РБ Г.Първанов.
 • На 19 май 2006 г. Президентът на Украйна В.Юшченко се срещна с Президента на РБ Г.Първанов в рамките на участието си в 13-та неформална среща на държавните ръководители на страните от Централна Европа във Варна.
 • На 1 декември 2010 г. се състоя двостранната среща на Президента на Украйна В.Янукович с Президента на РБ Г.Първанов в рамките на Самита на ОССЕ в г. Астана.
 • На 3 юни 2014 г. се проведе  двустрана срещамежду Президентите на Украйна П.Порошенкои България Р.Плевнелиев в рамките намероприятиятапослучай 25-тагодишнина от демократичните променив Полша (гр.Варшава).
 • На 7-8 юли 2015 г. се състояофициалната визитана Президента на Република България Р.Плевнелиев в Украйна.

Между глави на парламенти

 • На 28-30 ноември 1995 г. се състоя официалната визита в Украйна на българската парламентарна делегация на чело с Председателя на Народно събрание (парламент) на РБ Б.Сендов.
 • На 2-4 юни 2003 г. с официална визита Украйна посети Председателят на Народното събрание на РБ О.Герджиков.
 • На 26 януари 2004 г. Република България посети с официална визита Председателят на Върховна Рада на Украйна В.М.Литвин.
 • На 7 септември 2005 г. в рамките на 60-та сесия на ГА на ООН се състоя среща на Председателя на Върховната Рада на Украйна В.Литвин с Председателя на Народното Събрание на РБ Г.Пирински.
 • На 13-14 септември 2010 г. с официална визита Украйна посети Председателят на Народното събрание на РБ Ц.Цачева.
 • На 1 февруари 2015 г.  повреме на работната си визитав Република България Заместник-председателят на Върховната рада на Украйна О.Сироид  проведе среща с Председателя на Народното събрание Ц.Цачева.

Между глави на правителства

 • На 23-24 юли 1996 г. в България с официална визита пребивава Министър-председателят на Украйна П.Лазаренко.
 • На 30-31 октомври 1997 г. се състоя официалната визита в Украйна на Главата на Министерския Съвет на РБ И.Костов.
 • На 28-29 юли 2000 г. осъществи официалната си визита в България Министър-председателят на Украйна В.А.Ющенко.
 • На 21-24 май 2004 г. с официална визита Киев посети Министър-председателят на РБ С.Сакскобурггостки.
 • На 14 януари 2009 г. в гр. Киев се състоя среща на Министър-председателят на Украйна Ю.Тимошенко с Министър- председателят на РБ С.Станишев по въпроса за газов конфликт с Русия.
 • На 01 септември 2009 г. се състоя среща на Министър-председателят на Украйна Ю.Тимошенко с Министър-председателят на РБ Б.Борисов в гр. Гданск в рамките на мероприятия, посвятени на 70-годишнина от началото на Втората световна война.
 • На 25 септември 2014 г.  се проведе двустранасреща междуМинистър-председателя на Украйна А.П.Яценюк и Президента на РБ Р.Плевнелиев в рамките на 69-та сесия на ГА на ООН (гр.Ню-Йорк).

Между Министри на външните работи

 • На 19-20 ноември 1995 г. България посети с официална визита Министърът на външните работи на Украйна Г.Удовенко.
 • На 12-13 ноември 1998 г. Киев посети с официална визита Министърът на външните работи на РБ Н.Михайлова.
 • На 28 ноември 2000 г. се състоя срещата на Министъра на външните работи на Украйна А.М.Зленко с Министъра на външните работи на РБ Н.Михайлова в рамките на 8-то заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в гр. Виена (Австрия).
 • На 24 януари 2001 г. се състоя срещата на Министъра на външните работи на Украйна А.М.Зленко с Министъра на външните работи на РБ Н.Михайлова в гр. Мюнхен.
 • На 28 септември 2003 г. в рамките на заседанието на ГА ООН се състоя срещата на Министъра на външните работи на Украйна К.И.Гришченко с Министъра на външните работи на РБ С.Паси.
 • На 1 декември 2003 г. се срещнаха Министърът на външните работи на Украйна К.И.Гришченко и Министърът на външните работи на РБ С.Паси в рамките на заседанието на Съвета на Министрите на ОССЕ (Маастрихт).
 • На 14 април 2004 г. се състоя официалната визита на Министъра на външните работи на Украйна К.И.Гришченко в България.
 • На 22 септември 2004 г. се състоя срещата на Министъра на външните работи на Украйна К.И.Гришченко с Председателя на ОССЕ, Министъра на външните работи на РБ С.Паси в рамките на 59-та сесия на Генералната Асамблея на ООН в Ню Йорк.
 • На 23-24 януари 2005 г. делегацията на Република България на чело с Министъра на външните работи на РБ С.Паси пребивава в Украйна във връзка с участието в церемонията по инаугурация на Президента на Украйна В.Юшченко.
 • На 17 септември 2005 г. в рамките на 60-та сесия на ГА на ООН се състоя среща на Министъра на външните работи на Украйна Б.Тарасюк с Заместник министър-председателя, Министъра на външните работи на РБ Ив.Калфин.
 • В периода 29-30 ноември 2005 г. се състоя официална визита в Украйна на Заместник министър-председателя, Министъра на външните работи на РБ Ив.Калфин.
 • На 29 април 2006 г. се състоя среща на Министъра на външните работи на Украйна Б.Тарасюк със Заместник министър-председателя, Министъра на външните работи на РБ Ив.Калфин в рамките на пребиваването на украинската делегация в София за участие в заседанието на КУН.
 • На 25 септември 2007 г. Министърът на външните работи на Украйна А.Яценюк се срещна със Заместник министър-председателя, Министъра на външните работи на РБ Ив.Калфин по време на 62-та сесия на ГА на ООН в Ню Йорк.
 • На 27 ноември 2007 г. се състоя среща на Министъра на външните работи на УкрайнаА.Яценюк със Заместник министър-председателя, Министъра на външните работи на РБ Ив.Калфин по време на Самита на главите на правителства на държави-участнички в ЦЕИ в София.
 • На 22 април 2008 г. се състоя официална визита на Министъра на външните работи на Украйна В. Огризко в Република България.
 • На 23 септември 2008 г. Министърът на външните работи на Украйна В.Огризко се срещна със Заместник министър-председателя, Министъра на външните работи на РБ Ив.Калфин по време на 63-та сесия на ГА на ООН в Ню Йорк.
 • На 28 ноември 2008 г. Министърът на външните работи на Украйна В.Огризко се срещна със Заместник министър-председателя, Министъра на външните работи на РБ Ив.Калфин по време на Самита на главите на правителства на държави-участнички в Централноевропейска инициатива (ЦЕИ).
 • На 28 ноември 2008 г. Министърът навъншните работи на Украйна В.Огризко се срещнас Вице-премиера, Министъра навъншните работи на РБ И.Калфин повреме на Срещата на върха направителствените глави настраните-участници в Централноевропейскатаинициатива (ЦЕИ).
 • На 6 декември 2011 г. се проведе двустранна среща на министрите навъншните работи на Украйна К.И.Гришченкои на РБ Н.Младенов в рамките 18-то заседание наСМ на ОССЕ (гр.Вилнюс).
 • На 12 ноември 2013 г. се състоя официалната визита на Министъра на външните работи на РБ К.Вигенин в Украйна.
 • На 4  март 2014 г. Министърът навъншните работи на РБ К.Вигенин посети Украйнана работна визита.
 • На 25 юни 2014 г. се проведедвустраннасреща на Министрите навъншните работи на Украйнаи България П.Климкин и К.Вигенин (гр.Брюксел).
 • На 23 септември 2014 г. се състоя двустраннасреща между Министрите навъншните работи на Украйна П.А.Климкин и на България Д.Митов в рамките на 69-та сесия на ГА на ООН (гр.Ню-Йорк).
 • На 16 февруари  2015 година сепроведе  официалната визита на Министъра на външните работи на Украйна П.А.Климкин в Република България.
 • На 5-6 юли 2015 г. сесъстоя съвместна работна визита на Министрите навъншните работи на Украйна П.А.Климкин и на България Д.Митов в Одеска област.

 

Търговско-икономическо сътрудничествоВиж

Търговско-икономическо сътрудничество. Туризм в Украйна.

Търговско-икономическо сътрудничество между Украйна и България

България е един от главните търговско-икономически партньори на Украйна в Балканския регион.

Според данни на Държавния комитет по статистика на Украйна, през януари - май 2015 г. дялът на търговията със стоки възлиза на 249,2 млн. щ.д. Украинският износ е намалял с 46,8% до 153,2 млн., а вносът се е съкратил със 7,6% до 96 млн. Положителното за Украйна салдо в търговията със стоки съставя 57,2 млн.

Основни пера на износ: черни метали и изделия от тях, тор, механическо оборудване, машини и механизми. Основни пера на внос: медицински средства, нефтопродукти, козметична и фармацевтична продукция, пластмасови и опаковъчни материали, тютюнева суровина.

По данни на Държавния комитет по статистика на Украйна, през първото тримесечие на 2015 г. българските инвестиции (акционерен капитал) в украинската икономика са се увеличили с 57,3% до 34,6 млн.щ.д. Данните за украинските инвестиции в българската икономика са конфиденциална информация. При това, данните на официалната статистика не отразяват реалното положение на инвестиционното сътрудничество, тъй като българските и украинските компании извършват по-голямата част от инвестициите си чрез трети страни. Към момента в България са регистрирани близо 400 компании с украински капитал и представителства на украински предприятия, а в Украйна действат близо 350 предприятия с участие на български капитал и представителства на български компании.

Основно българските инвестиции в Украйна са насочени към химическата и фармацевтичната промишленост, компаниите, които се занимават с операции с недвижимо имущество, транспортно-логистичната сфера, вкусово-преработвателната промишленост, търговията. Украинските инвестиции в РБ са в металургическия сектор, туристическия бизнес, строителството и търговията с недвижимо имущество.

Според данните на Министерството на туризма на РБ, Украйна влиза в десетте най-важни туристически партньори за България.

Търговията със стоки и услуги с България през 2010-2014 г.

по данни на Дъжавният комитет по статистиката на Украйна

(млн.щ.д.)

 

2010 г.

2011 г.

2012 г.

2013 г.

2014 г.

Общ дял на търговията

716

1083

913,25

952

849,5

Износ

481

793

613,15

636,65

589,7

Внос

235

290

300,1

315,35

259,8

Салдо

+ 246

+ 503

+ 313,05

+ 321,3

+ 329,9

 

Дялът на търговията със стоки през 2014 г. възлиза на 789 млн.щ.д. (-11,2%). Износът на стоки от Украйна е намалял с 6,6% до 550,6 млн., а вносът се е съкратил с 20,3% до 238,3 млн. Положителното за Украйна салдо в търговията със стоки възлиза на 312,25 млн.

 Търговията със стоки с България през 2007-2014 г.

по данни на Държавния комитет по статистиката на Украйна

(млн.щ.д.)

Година

Износ

 

+/-  спрямо предходната година (%)

Внос

+/-  спрямо предходната година (%)

 

Стокообмен

Салдо

2014

550,6

-6,6

238,35

-20,3

789

+312,25

 

2013

591,3

+4

297,7

+6,1

889

+293,5

 

2012

568,75

-24,7

280,5

+4

 

849,25

+288,25

2011

755

+68

270

+24

 

1025

+485

2010

451

+14

218

+44

 

669

+233

2009

395,5

-64,2

152

-37

 

547,5

+243,5

2008

1106

+99,6

239

+41

 

1345

+867

2007

554

-7

169,5

+30

 

723,5

+384,5

 

Основни продукти на украинския стоков износ: черни метали и техните изделия, енергийни материали (въглища), торове, механическо оборудване, машини и механизми.

Динамика на украинския износ на стоки в РБ през 2014 г.

по данни на Държавния комитет на статиста ката на Украйна

(в % съответно с периода за 2013 година)

І тримесечие

І-ІІ тримесечие

І-ІІІ тримесечие

 І-IV тримесечие

    Декември

     + 22,67

      + 24,1

       + 3,9

         - 6,6

       - 21

 

Отпадането на много предприятия в зоната на АТО от търговията, цялостното намаляване на дяла на промишлнето производство в страната влияят негативно на динамиката на украинските доставки. Изцяло са спрени доставките на въглища, намалял е износът на черни метали, отделни видове машини и оборудване. Същевременно, към края на годината се е увеличил износът на торове, изделия от черни метали, електрически машини, химическа продукция, избухвателни вещества, дървесина, мебели, готови текстилни изделия, хранителна продукция, мед, ядки и др.

Основни продукти на вноса от България: петролни продукти, медицински препарати, сапун, пластмаса, машини, черни метали, хартия и картон, хранителни продукти, тютюнева суровина. Девалвацията на гривнята обуслови съкращаването на българския внос като цяло, а най-много намаляха дяловете на доставките на фармацевтичната продукция. Същевременно вносът на петролни продукти се е повишил значително.

По данни на Държавния комитет по статистиката на Украйна, към 31 декември 2014 г. дялът на българските инвестиции в украинската икономика възлиза на 21,9 млн.щ.д При това, данните на официалната статистика не отразяват реалното положение на инвестиционното сътрудничество, понеже голяма част от инвестициите се осъщестяват от български и украински компании през трети страни.  

В момента в България са регистрирани повече от 400 компании с украински капитал и представителства на украински предприятия, а в Украйна действат около 350 предприятия с участието на български капитал и представителства на български компании.

По данни от официални и специализирани източници, българските инвестиции в Украйна основно са насочени към химическата и фармацевтичната промишленост, към компании, занимаващи се с операции с недвижимо имущество, към транспортно-логистичната сфера и хранително-преработвателната промишленост. Украинските инвестиции в РБ са в металургичния сектор, туристическия бизнес, строителството и търговията с недвижимо имущество.

Успешен пример за български инвестиции в Украйна е дейността на холдинг «Приста Ойл», който стартира нов инвестиционен проект през 2014 г. по придобиване и преоборудване на втория завод по преработка на рециклирани промишлени мастила в с.Горохивка (Миколаивска област)  (проектът предвижда създаването на 25 нови работни места и се реализира през дъщерната компания «Приста Рисайклинг Миколаив»).

Според данните на Министерството на туризма на РБ, Украйна влиза в топ десет на най-важните туристически партньори за България (заема осмо място). През 2014 г. България е била посетена с туристическа цел от 269,5 хил. украински граждани (-8,7% в сравнение с 2013 г.). През същия период Украйна е била поселена от 14,8 хил. български туристи (ръст от 6,5%).

 

Questionnaires of export-oriented enterprises in Ukraine

We suggest for your attention the questionnaires of Ukrainian export companies, prepared by the Chamber of Commerce of Ukraine: http://bulgaria.mfa.gov.ua/bg/press-center/notices/4414-questionnaires-of-export-oriented-enterprises-in-ukraine

 

Бизнес предложения от Украйна

1._Dnepr._food_concentrates_plant_eng.doc

2._ADEPT-INDSYSTEMS_LLC_eng.doc

3._Aisberg_Ltd_eng.doc

4._Iceblick_Ltd_eng.doc

5._Drill_Collars_and_Kellys_Plant_eng.doc

6._VINIL_LLC_eng.doc

7._ViILUTA_LLC_eng.doc

8._Pavlograd_Chemical_Plant_eng.doc

9._DSTP_Ltd_eng.doc

10._Impulse_eng.doc

11._AvtoKrAZ_eng.doc

12.Elektromotor_eng.doc

 13_Fabryka_Trembita_eng.docx

 14._Kryukov_Raiway_Car_Building_Works_eng.doc

15._Poltava_Machinery_Plant_eng.doc

16._SODRUZHESTVO_eng.doc

17_VERMIHAUS_eng.doc

18._BRUK-BET_eng.doc

19ODESSAKONDITER_eng.doc

20_MEDAPPARAT_eng.doc

21_NASOSENERGOMASH_eng.docx

22_Allseeds_Black_Sea_eng.doc

23_SENSI_Ltd_eng.doc

24_TURBOMASH_eng.docx

25_TSYURUPINSKOE_eng.doc

26_YUZHMORMONTAZH_eng.doc

27_TAVRIA_eng.doc

28_REMBYTTEKHNIKA_-_KHERSON_eng.doc

29_UZHGORODSKY_TURBOGAZ_eng.doc

30_ELTIZ_eng.doc

31_TALKO_eng.doc

32_TRIADA_eng.doc

33_ROLL_GRAND_eng.doc

34_REGIONAL_FOREIGN_TRADE_AGENCY_eng.doc

35_MASHZAVOD_eng.doc

Dneprovagonmash.doc

OJSC_Turboatom.docx

PJSC_Kupyansk_Canned-Milk_Integrated_Plant.docx

PrJSC_INDAR.doc

Rembyttekhnika-Kherson_PJSC_offer.docx

State_Food_and_Grain_Corporation_of_Ukraine.docx

Sumy_Frunze_Machine-Building_Science_and_Production_Association.docx

Yuzhnoye_SDO.docx

ZORYA-MASHPROEKT.docx

Myronivsky_Hliboproduct.doc

Хранителен сектор:

 1. „Чумак” ЗАО (производство на хранителни продукти, в частност кетчупи, слънчогледово олио и плодово-зеленчукови консерви е заинтересовано да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно;

 1. Група компании „Верес” (производство на плодово-зеленчукови консерви, сосове, маринати) са заинтересовани да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно;
 2. „Нижински консервен завод” ЗАО (производство на плодови и зеленчукови консерви) е заинтересован да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно;
 3. Компания „Терра Фуд” (производство на млечна продукция – растително и животинско масло, йогурти) е заинтересована да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно;
 4. „ТЕРРА” АД (производство на зърнени култури и корнфлейкс за бързо приготвяне) е заинтересовано да доставя продукция на клиенти на едро или на големи дистрибуционни компании;
 5. „Оболон” ПАД (производство на бира, нискоалкохолни напитки, безалкохолни напитки, минерални води, снаксове) е заинтересовано да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно;
 6. Сладкарска компания „АВК” е заинтересована от създаването на съвместно предприятие и от доставянето на своята продукция на доставчици на едро и дребно;

Агро-промишлен сектор:

 1. „Креатив” ПГ (производство на слънчогледово олио и шрот, мас и маргарини, соево олио и шрот, биогоривни пелети) е заинтересовано да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно;
 2. Кернел Груп (най-големият доставчик на слънчогледово олио и шрот на международния пазар) е заинтересована от създаването на съвместно предприятие и от доставянето на своята продукция на доставчици на едро и дребно;
 3. „Invest Trade Service Ltd.” ООД (трейдинг с маслодайни и зърнени култури) е заинтересовано да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно. Освен това е заинтересовано от закупуването на рибно високопротеиново брашно.

Строителен сектор:

 1. Компания AVT (проектно-монтажни дейности на светлина и звук) е заинтересована от създаването на ексклузивно представителство и от създаването на съвместно предприятие;
 2. Строителна компания „Гранит” (пълен пакет услуги от промишленото и гражданското строителство, производство на прозоречни и вратни, фасадни конструкции, стъклопакети и др.) е заинтересована да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно;
 3. „Енран” ПАД (производство на мебелна продукция) е заинтересовано да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно, възможно е създаването на представителство;
 4. „Фасад-Гранит” ПАО (производство и поставяне на прозоречни и вратни конструкции от дърво и алуминий) е заинтересовано да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно, на преки потребители;
 5. Фабрика „Папа Карло” (производство на вътрешни вратни конструкции и различни интериорни елементи) е заинтересована да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно, на преки потребители;

Промишлен сектор:

 1. „Олевски порцеланов завод” ООД (производство на изолатори от техническа керамика) е заинтересован от създаването на съвместно предприятие и от доставянето на своята продукция на доставчици на едро и дребно;
 2. „Концерн Електрон” ПАД (производство на трамваи, тролейбуси, електробуси, комунални автомобили, изделия от пластмаса, електрически двигатели, монокристали за полупроводникова продукция) е заинтересовано да доставя своята продукция на комунални транспортни предприятия на ниво държави или градове. Възможно е участие в конкурси, създаване на представителства.
 3. „Малиновски стъклозавод” ПАД (производство на стъклени буркани и стъклени бутилки с различна вместимост) е заинтересовано да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно, на преки потребители;
 4. „Полтавски машиностроителен завод” ПАД (производство на оборудване за преработка на птици и месо, резервни части за парни турбини) е заинтересовано да доставя своята продукция на доставчици на едро и дребно, на преки потребители;
 5. „Турбогаз” ПАД (производство на турбодетандерни агрегати за установки за подготовка и преработка на газ, утилизационни енергийни турбодетандерни установки) е заинтересовано да участва частично в реализирането на проекти, свързани с преработването и транспортирането на газ. Възможно е участие в конкурси, създаване на представителства.
 6. „Харковски тракторен завод” АД (производство на колесни и гъсенични трактори) е заинтересован да доставя своята продукция до преки потребители, доставчици. Възмоно е създаване на представителства.
 7. „Крюковски вагоностроителен завод” ПАД (производство на товарни и пътнически вагони, метро вагони, електрически и дизелови влакове, ескалатори, резервни части, контейнери) е заинтересован да доставя своята продукция на комунални предприятия на ниво държава или градове. Възможно е участие в конкурси, създаване на представителства.

     По-подробни презентации на тези компании и техните търговски предложения можете да получите на адрес: www.ex.ua/540044294056 или във икономически отдел на Посолството (Марк Мартинюк, + 359 879 891 557, mark.martyniuk@mfa.gov.ua)

Туризмът в Украйна

 Украйна е страна с развит туризъм, в която, по данни на Държавната статистическа комисия, ежегодно пристигат повече от 20 милиона чужденци.

Сферата на туристическите интереси в Украйна включва както активни видове почивка и спортен туризъм от типа на скалното катерене и ски-алпийски дисциплини, така и пътувания с опознавателна цел, при които обектът на опознаване е богатата археологическа и религиозна история на страната, нейните култура и природа. В частност, тук влизат такива обекти на Световното наследство на ЮНЕСКО, като Киево-Печорската лавра и Софийската катедрала, а също и средновековният център на Лвов.

 

Пътувайки из Украйна определено си струва да посетите:

1.    Резерватът «Камянец» в гр.Камянец-Подолски, Хмелницка област.

 Летописите приписват изграждането на каменната крепост на литовските князе Корятовичи, управлявали княжеството през 60-90-те г. на XIV в. Високият скалист бряг на р.Смотрич, живописните пейзажи, огромните кули с тайнствени надписи на латински език...

Камянец-Подолски е град, съхранил духа на средните векове. Тук ще видите една от най-големите отбранителни сгради в Украйна, крепост, която заема челно място по отбранителна архитектура в световната история. Литописите приписват изграждането на каменната крепост на литовските князе Корятовичи, управлявали князжеството през 60-90-те г. на XIV в. Високияят скалист бряг на р.Смотрич, живописните пейзажи, огромните кули с тайнствени надписи на латински език...

Едно от уникалните инженерни съоръжения на резервата е мостът на Замъка, който свързва града и Дворцовия комплекс.  Неговият произход предизвиква доста спорове. Според една от хипотезите, градът е бил основан от римляните през II в. по време на похода на Траяновата войска срещу Дакия.

Благодарение на уникалното съчетание на градоустройственото, архитектурно и историческо наследство на Стария град с ландшафта на каньон по р. Смотрич, „Културният каньонен ландшафт” е избран за кандидат в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

2. Киево-Печорската Лавра е една от най-забележителните светини на православния свят. Това е една от най-големите православни светини в Украйна, забележителен паметник на историята и архитектурата, а също и действащ манастир със статут на лавра.

 

От времето на основаването си като пещерен манастир през 1051 г., Киево-Печорската лавра е постоянен център на православието в Рус. Заедно с катедралата „Св.София”, тя е внесена в Световното наследство на ЮНЕСКО. На територията на Горната Лавра действа Национален Киево-Печорски културно-исторически резерват, който получава статут на национален през 1996 г. Манастирският живот е съсредоточен на територията на Долната лавра. Двете части на Лаврата са отворени за посетители.

Киево-Печорската лавра е изиграла важна роля в развитието на древноруската култура като център на летописта. Тук на църковно-славянски език се превеждат и преписват произведения на чужди автори. В лаврата работят известните летописци Нестор (автор на «Повест временных лет»), Никон, Силвестър. През XIII в. е съставен «Киево-Печорският патерик» - важен източник за историята на Киев.

Комплексът на Киево-Печорската лавра е своеобразен музей от форми и стилове, в който са представен най-добрите образци на националната архитектура. Всяка сграда има своя облик, своя художествен вид. В следствие на труда на талантливи архитекти и строители се появява един от най-изключителните манастирски комплекси - Киево-Печорската лавра. Повече от 950 години нейната история е неразривно свързана с историята, живота и културата на украинския народ.

3.    Национа́лен ботанически парк «Софиивка». Ежегодно той бива посещаван от около 500 хил. души. «Софиивка» е паметник от пейзажен тип на световното градинско-парково изкуство от края на XVIII-първата половина на XIX в. Тук растат над 2 000 вида дървета и храсти (местни и екзотични), сред които: таксодиум (блатен кипарис), Веймутов бор, лириодендрон (дърво-лале), чинар, гинко, смърч и много други. Паркът е разположен в северната част на гр.Уман, Черкаска област, от двете страни на река Камянка.

4.    Катедралата„Света София”- Премъдрост Божия, София Киевска или Софийската, катедрала е християнска катедрала в центъра на Киев, паметник на украинската архитектура и монументален живопис от 11—18 в., една от малкото оцелели сгради от времената на Киевска Рус. Една от най-главните християнски светини в Източна Европа, исторически център  на Киевската митрополия. Интериорът на София Киевска е украсен с мозайки и фрески. Площта на запазените до днес мозайки на катедралата е 271 кв. м.

През 1990 г. Софийската катедрала в Киев, заедно с целия комплекс манастирски сгради, е внесен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

 

До наши дни в Софийската катедрала се е запазил мраморният саркофаг, отколе известен като гробницата на Ярослав Мъдри. Саркофагът на Ярослав е направен от бял мрамор. Капакът му има формата на скосен покрив с триъгълни фронтони и акротерии (върхове). Капакът и сандъкът са украсени с богата резба и изображения на разцъфнали кръстове, лози и други християнски символи.

5.    Хотинскатакрепостедоказателство за многочислени войни и битки. В продължение на столетия тя е била център за развитие на занаятите и търговията, културата и икономиката. Тази средновековна красавица може да разкаже много на онзи, който пожелае да я изслуша.

 

 Разположен на основни транспортни магистрали, Хотин винаги е привличал вниманието на завоевателите. С цел защита от тях е издигната крепостта, преживяла векове наред и видяла под зидовете си пълчища воини на Османската империя, въстаниците на Муха, народните отмъстители на Дитинка, войниците на Дмитро Вишневецки (Байда) и Петро Дорошенко. Хотинската крепост е известна и със събитията от Хотинската война, която протича под стените на крепостта през септември–началото на октомври 1621 г. Тази война прославя запорожките казаци и техния хетман Петро Конашевич-Сагайдачни и се превръща в преломен момент в историята на Османската империя. Победата при Хотин спасява Западна Европа от нашествието на еничарите, прави силно впечатление на всички народи и получава отглас в световната литература.

През целия XVII в. Хотин преминава от ръка на ръка – владян е и от полските крале, и от турски феодали, не веднъж градът е бил освобождаван от запорожките казаци. По време на Освободителната война в Хотин се разполагат войските на Богдан Хмелницки (1650–1653 г.). Едва в началото на XVIII в. турците успяват окончателно да се укрепят в Хотин и в крепостта. След реконструкцията от 1712–1718 г. (с участието на френски инженери), тя се превръща в най-могъщия възел на османската отбрана в Източна Европа. И макар през ХVIII–ХІХ в. крепостта постепенно да губи отбранителното си значение, край стените и продължават да кипят битки.

През 1826 г. град Хотин получава герб: сребърна крепост с три кули на златен фон; над двете крайни има по една сабя, а над средната – полумесц върху прът; над него има кръст: двете саби са кръстосани с остриетата надолу, над тях има сребърен кръст в знак на превземането на турската крепост.

6.    Хортиця енай-големият остров на р.Днепър (дължина 11,5 км., най-голямата ширина достига 2,5 км.), единнен комплексен културно-исторически и природен паметник, обхващащ човешката история от епохата на мезолита (10-6 хил. пр.н.е.) до ХХ в.

 

През 9 век в южната част на острова възниква неукрепено градче на бродници (смесено население от крайбрежието на Азовско море – бел.прев.), наречено от А. Сокулски «Протолче». То е славянско. Селището лежи край древния брод през Днепър - Протолчи брод. Селището съществува през 10-14 в. За търговската активност на населението свидетелстват откритите тук арабски и други монети.

Според легендата, през 972 г. край праговете на Днепър, на връщане от похода срещу Константинопол, в битка с печенегите загива княз Святослав Игоревич.

Най-забележителното нещо в Хортиця е Запорожката Сеч – столицата на казашките земи, сърцето на редовото рицарство и център на казашката свобода, която съществува отвъд праговете на Днепър от средата на 16 в. до 1775 г.

 

7. За българските граждани пътуването из Украйна ще бъде непълно без посещението на Полтава.

Смята се, че край село Мала Перешчепина в Полтавска област е погребан българския хан Кубрат.

 

Туристическото пътуване в Украйна може да се съчетае и с полза за здравето. Отдавна известните лечебни курорти са разположени буквално във всички региони на Украйна.

А още, Украйна ще бъде истинска находка за гастрономите благодарение на неповторимата си кухня.

Ласкаво просимо в Україну!

 

Информация за предприемачи

възможности за бизнес

Сумска област

п/п

Наименование на предприятие, адрес, контактни телефони, факс, електронен адрес.

Основни направления на дейност

Видове стокова продукция или услуги, които се предлагат за експорт.

1.

ПАО «Сумское научно-производственное обьединение им. М.В.Фрунзе»

ПАО «СНПО им. Фрунзе»

г. Суми, ул. Горького, 58, 40004

Tел.: +38 (0542) 68 61 38

Fаx: +38 (0542) 25 04 93

Е-mail: smpo@frunze.sumy.ua

Web-site: www.frunze.com.ua

Разработка, производство, монтаж, стартова настройка, гаранционно и следгарантционно обслужване за отраслите: нефтегазова, химическа и нефтехимическа, атомна, топло и хидроенергийна и добивна промишленност.

Трубопроводна арматура, общопромишлени помпи, центрифужно оборудване, капацитетно и колонно оборудване, оборудване за пренос на топлина. Газопреносни агрегати, нефто-, газопреработващо, нефтопромишлено оборудване, помпи, компресори, газова арматура, станции компресорни Система на мениджмънт - съгласно стандарт ISO 9001:2000.

2.

Дъщерно предприятие «Завод за тежки сондажни и водещи тръби» ПАО «СНПО - М.В.Фрунзе»

Дъщерно предприятие

« Завод за тежки сондажни и водещи тръби »

ПАО «СНПО им. М.В.Фрунзе»

г. Суми, ул. Комарова, 2, 40020

Тел./факс: (0542) 24-35-91, 21-47-01

Е-mail: info@ubt.sumy.ua

Web-site: http://ubt-srv.ru

Производство на тежки сондажни и водещи тръби

Тежки сондажни и водещи тръби.

Система на мениджмънт - съгласно стандарт ISO 9001:2000.

3.

ПАТ «Сумихимпром»

ПАТ «Сумихимпром»

г. Суми, ул. Харковская, п/о 12, 40012

Тел.: +38(0542) 683209

Факс: +38(0542) 683032, 683741

E-mail: priyomnaya@sumykhimprom.com.ua

Web-sitewww.sumykhimprom.com.ua

Производство на фосфатни удобрения и друга продукции от областта на едротонажна неорганическа химия.

Комплексни минерални удобрения с търговска марка «Суперагро», съдържащи основните хранителни елементи (азот, фосфор, калий, сяра), микроелементи (бор, цинк, мед, манган, желязо, молибден) марок N:P:K=15:15:15; N:P=10:40; N:P:K=8:24:24,

суперфосфат амонизирован; двуокис на титан, марка «SumTitan»; червени и жълти з/о пигменти, марка «SumFerro»; дехроматор за цементна промишленост, марка «deChromator»

4.

ПАО «Сумски завод за помпено и енергийно машиностроене»

ПАО «Сумски завод за помпено и енергийно машиностроене»

г. Суми, ул. Привокзална, 1, 40011

Тел.: +38 (0542)78 04 44

Факс: +38 (0542)78 04 45

E-mail: info@nempump.com

Web-site: www.nempump.com

Помпено оборудване за различни отрасли на промишлеността, енергетиката, металургията, тръбопроводния транспорт, водното стопанство и ЖКХ. Холдинг

Вакуумни помпи,  конденсатни, нефтени, захранващи и мрежови; траверси, дървени за железопътноя или трамвайния транспорт; дървоматериали обработани и под съединение в шип, рязани или нерязано, шлифовани или нешлифовани; сепаратори за мляко.

Система на мениджмънт - съгласно стандарти ISO 9001:2000 №208454 с 17.01.2007.

5.

Концерн «Укрросметал»

Концерн «Укрросметал»

г. Суми, пр-т Курский, 6, 40020

Тел.: +38 (0542) 674102

Факс: +38 (0542) 674179

E-mail: info@ukrrosmetall.com.ua,

 Web-site: www.ukrrosmetall.com.ua

Компресорно строене, модернизация и техническо преоборудване на обектите на енергетиката.

Компресорно оборудване; винтови КС и КУ; бутални КС и КУ; бутални газови КУ; компресори роторни; компресори бутални; инсталации за пречистване на масла; агрегати заваръчни ; помпени агрегати; клапани регулираши; сферични кранове; пневмозадвижки; лебедки монтажни; енергооборудване

 

6.

ПАО ПЕК «Сумигазмаш»

ПАО ПЕК «Сумигазмаш»

г.Суми, пл. Независимости, 15, 40030 Украина

Тел: +38 (0542) 32-45-95

Факс: +38 (0542) 60-78-58

E-mail: market@gazmash.sumy.ua

Web-site: www.sumygazmash.com

Производство на помпи, компресори, хидравлични системи, контролно-измервателни уреди, други машини и оборудване от общо предназначение.

 

АГНКС-45, АГНКС-60, АГНКС-75, АГНКС-140, АГНКС-200, АГНКС-400.

Стандарт ISO 9001:2000.

7.

ООО «Керамейя»

ООО «Керамейя»

г. Суми, ул. Пограничная, 47, Украина, 40000

Тел/Факс: +38 0542 68-35-72

Е-mail: office@kerameya.com.ua

Web-site:  www.kerameya.com.ua

Производство на клинкерното керамическо керемиди, клинкерна керамическа плочки

Керемиди, керамически облицовъчен кирпич, пътен клинкер, кирпич, кирпич пътно-тротоарен керамически клинкерен, плочки керамически, клинкер.

Продукцията е сертифицирана по система УкрСЕПРО, ISO 9001:2009 и система на европейска сертификация на производството.

8.

ЗАО «Технология»

ЗАО «Технология»

147-А, пр. Курский, г. Суми, 40031

Тел/Факс: (0542) 67-12-50

Е-mail: info@technologia.com.ua

Web-site: www.technologia.com.ua

Производство на капачки и опаковъчни материали

Продукция: капачки и опаковъчни материали от ПВХ, капачки от полиламинат, капсули за шампанско, материал комбинирован на основа на алуминиево фолио, етикетки самозалепващи

Система на мениджмънта на качеството на компанията е сертифицирана по стандарт ISO 9001:2000.

9.

ООО «ГУАЛА КЛОЖЕРС УКРАИНА»

ООО «Гуала Кложерс Украина»

40007, г. Суми, ул. Линейная, 18

Тел.: (0542) 65 91 87

 

Производство на винтови алуминиеви капачки, типа PilferProof, Alusnap, винни алуминиеви капачки, капачки за минерална вода и медицинско предназначение.

Капачки алуминиеви за газирани нмапитки, капачки  алуминиеви за алкохолни напитки, Капачки алуминиеви за напитки, Капачки пластикови, Капачки полиетиленови, Капачки термосвиваеми , Капачки затварящи метални, Капачки метални с резба

10.

Фармацевтический завод ООО «Кусум Фарм»

Фармацевтический завод ООО «Кусум Фарм»

г. Суми, ул. Скрябина, 54, 40022

Тел/Факс: (0542) 241661, 672321

Е-mail: info@kusumpharm.com

Web-site: www.kusumpharm.com

Производство на продукцията за медицинска употреба

Производство на нестерилни лекарски материали в твърди дозирани лекарски форми и течни нестерилни лекарски форми за пероральна употреба.

Система за качеството -  EU GMP / GLP

11.

ОАО «ВНИИАЭН»

ОАО «ВНИИАЭН»

г. Суми, ул. Железнодорожная, 2-А, 40003

Тел.: +38 (0542) 250428;  Факс: +38 (0542)786902

E-mail: admin@vniiaen.sumy.ua

Web-site: www.vniiaen.sumy.ua

Научно-изследователски работи, проектиране, разработка на конструкторска документация за помпи и помпени агрегати с големи  мощности за атомни и топлоцентрали.

Инженерни расчети в областта на помпеното строене, авторски надзор и участие в изпитания на нова техника, която се изработва по неговата документация, техническа помощ на предприятията, експлоатиращи помпи,  доставка на специално модернизирано помпено оборудване

Система за качеството - ISO 9001:2008.

12.

ПАО «Белополски машиностроителен завод»

ПАО «Белополски машиностроителен завод»

Сумская обл., г.Белополье, ул. 1 Мая, 24К, 41800

Тел: 380 (5443) 9-25-57

 E-mail: bmz_sumy@ukr.net

Производство на технологическо оборудване за хлебопекарни и селско стопанство, леярно производство

Продукция: машина тестомесителна за пекарни, сито за брашно, малка пекарна, зъбна помпа, машина за миене на шишета, машини и оборудване за производство на тестени изделия макаронни изделия, машини за равиоли, тортеллини, пелмени и пелменни изделия

13.

ПАО «Конотопски арматурен завод»

ПАО «Конотопски арматурен завод»

Сумска обл., г. Конотоп, ул. Вировская, 60, 41612

Тел.: +38 (05447) 2 32 01, 2 52 87

 Факс: +38 (05447) 2 32 01

 office@kaz.com.ua;      www.kaz.com.ua  

Разработк и производство на стоманена тръбопроводна арматура под високо налягане, устиево и фонтанно оборудване за нефтедобивна и газодобивна пром.

Устиево и фонтанно оборудване с работно налягане -   от 14 МПа до 105 МПа.

 

Стандарт ISO 9001–2000

14.

Държавно предприятие «Конотопски авиаремонтен завод към Министерството на отбраната на Украйна «Авиакон»

Държавно предприятие «Конотопски авиаремонтен завод към Министерството на отбраната на Украйна «Авиакон»

Сумска обл., г. Конотоп,

 ул. Рябошапко, 25, 41601

Тел.: +38(05447) 6 61 00

Факс: +38(05447) 6 61 02

E-mail:aviakon@konotop.net

Web-site: www.aviakon.com.ua

 • капитално-възстановителен ремонт и преоборудване на хиликоптери Ми-24, Ми-35, Ми-8, Ми-17, Ми-26, Ми-2 за всички  модификации;
 • ремонт на агрегати за хиликоптерно, инсталационно, специално и радиоелектронно оборудване
 • изследване на техническото състояние на хиликоптери на мястото на експлоатацията; 
 • капитален ремонт и ремонт на техническото състояние на хиликоптери Ми-17, Ми-35 и техни модификации с излетни бригади на мястото на експлоатацията;
 • антикорозийна обработка на планера на хиликоптери и самолети, боядисване ЛА с полиуретанови емайли, фирма «Дюпон»;
 • изработка на маркучи за високо и ниско налягане за хиликоптери Ми-24/35, Ми-8/17, Ми-26, Ми-2 I всички  модификации;
 • изработка на остъкляване на хиликоптери Ми от всички типове и модификации;
 • изработка на гумено технически изделия за ремонт на агрегати за хиликоптери;
 • обучение и повишаване на квалификация за специалистите на Възложителя.

Сертификат за съответствие - СМЯ ДП «АВИАКОН» , по международни стандарти NF EN ISO 9001:2000. Бюро Веритас Кволити Интернэшнл(BVQI) № 191266 от 19.06.2006 г. Сертификат за соответствие - СМЯ ДП «АВИАКОН» по  международни стандарти AS 9110:2003, EN 9110:2003 Г2. Бюро Веритас Кволити Интернэшнл (BVQI) № 191266 от 19.06.2006 г. Сертификат за упълномощаване на право на подготовка на авиационни специалисти. Аерокосмически институт НАУ № 19 от 17.02.2006 г. Сертификат на право за подготовка на специалисти по експлоатация, техническо обслужване и ремонт - АО. Промишлена академия към Министерството на промишлената политика на Украйна № 030 от 12.02.2006 г.

15.

ООО «Мотордетал-Конотоп»

ООО «Мотордетал-Конотоп»

Сумска обл., г. Конотоп, ул. Вировская, 64, 41600

Тел.: +38(05447) 2 25 03, 6 98 38

Факс: +38(05447) 2 31 07

E-mail: administration@motordetal.com.ua

Web-site: www.motordetal.com.ua

Производство на гилзи за цилиндри по пълен затворен технологичен цикъл, включително леярно и механично производство. Единствено в СНГ предприятие, което извършва масови доставки на западен пазар на гилзи по чертежи за водещите производители на автомобилите Mercedes-Benz, MAN, Volvo, Zetor, Navistar, Daewoo-Avia, Peugeot.

Гилзи за цилиндри и втулки на двигателите на вътрешното горене за леки и товарни автомобили, трактори, комбайни, топловози.

 

Система на мениджмънта на качеството е сертифицирана от Lloyd's Regiser по ISO 9001:2000 и Bureau Veritas по ISO/TS 16949, производство на отливки за гилзи на цилиндри чрез центробежен начин е потвърдено със сертификати Lloyd's Regiser и Germanischer Lloyd

16.

ОАО «Красный Металлист»

ОАО «Красный Металлист»,   41600

Сумска обл., г. Конотоп, ул.Краснозаводская, 5,

Тел.:  +38 (05447) 2 34 91

Факс: +38 (05447) 2 34 91

E-mail: kemz@inters.com.ua

Web-site: www.kemz.konotop.net

Разработка и производство на апаратура и оборудване за въглена, нефтена, газова и химическа промишленост; разработка и производство на с/с техника и стоки за масово потребление

Преносни прибори и системи за автоматически непрекъснат контрол на състава и параметрите на атмосферния въздух (запалими  газове, температура, запрашеноест , скорост на потока на въздуха), за осигуряване на безопасни условия на труд комплекс от автоматизирани минни стационарни инсталации (подем, вентилация, отвеждане на води)  добивно транспортна, пускова апаратура, пускова и свързваща апаратура, системи за ранна диагностика на възпламенения и пожарогасене, апаратура за диспетчерска служба, сигнализация, апаратура за защита и техника за безопасност, взривобезопасни задвижващи механизмъ, дрелки, електрически, стоки за добивно дело, производство на печатни платки, рудниково оборудване, оборудване за автоматизация, система за дистанционно управление, дискови брани и хардуер.

17.

ООО «Лебедински нефтомаслозавод»

ООО «Лебедински нефтомаслозавод»

Сумска обл., г. Лебедин, ул. 19 Августа, 8, 42200

Тел.: +38  (05445)  2 27 16

Факс: +38 (05445) 2 34 66

Е-mail: market@leol.ua;  Web-site: www.leol.ua

Производство на мазилни материали

Трансмисионни, моторни и промишлени масла, охлаждащи вещества.

Система за качеството - ISO 9001:2000.

Сертификат на системата за управление на качеството – по  система УкрСЕПРО.

18.

ПАО «Лебедински завод за бутални пръстени »

ПАО «Лебединский завод за бутални пръстени »

Сумская обл., г. Лебедин, ул. Ленина, 93, Украина, 42200;   Тел.: +38 (05445) 22525, 22056

Факс: +38 (05445) 22590

lzpk@sm.ukrtel.net ;   www.lzpk.info

Производство на бутални пръстени към рез. части на двигатели за междинни ремонти и  комплектация на компресори за автомобили,

 друга компрессорна техника.

Бутални пръстени за дизелови двигатели, карбураторни двигатели,  мотоциклети и мопеди, гилзи на цилиндри.

 

19.

ООО «RAMA UA»

ООО «PAMA UA»

Сумская обл., г. Лебедин,
ул. Красногвардейская, 80, 42200

Тел.: +38 (05445) 22901, 23350

Факс: +38 (05445) 22378

Е-mail: hasen@hasen.com.ua

Производство на дървен материал и изделия от дърво , производство на мебели

Офисни столове, окомплектовка към офисните столове.

20.

ПАО «Роменский завод «Тракторозапчасть»

ПАО «Роменски завод «Тракторозапчасть”

Сумска обл., г. Ромни, ул. Гетмана Мазепи, 2в, 42000,   Тел.:+ 38(05448) 2 27 74

Е-mail: rzt@sm.ukrtel.net

Резервни части към кормилното управление на колесните трактори от различни модификации.

Система за качеството  ISO 9001:2000.

21.

ПАО «Роменска гардинно-тюлева фабрика»

ПАО «Роменска гардинно-тюлева фабрика»

Сумска обл., г.Ромны, ул. Корживська, 100, 42000

Тел/ Факс.: +38 (05448) 2 11 20

Е-mail: ooorgtf@sm.ukrtel.net

Web-site: www.gardiny.com

 Единствен производител на завеси „гардини и тюли” в Украине. Основната сфера на дейност: производство на основоплетени тъкани и изкуствени изделия

Жакардови тъкани, гардинни тъкани, плетива, завеси за кухни, комплекти завеси за стаи,  покривки,  салфетки, покривала, ритуални погребални изделия.

22.

ООО «Роменский завод за хранителни стоки »

ООО «Роменски завод за хранителни стоки»

Сумска обл., г. Ромни, ул.Пролетарской солидарности, 53, 42000

Тел.: +38(05448) 512 40 / Факс: +38(05448) 512 40

Е-mail: prodtovary@ mail.ru

Web-site: www.romny-konditer.com.ua

Производство на мармеладно-сладкарски  изделия.

Предприятие произвежда над 150 вида продукция: бисквити - 22 вида; бисквири с пълнеж - 9 вида; пасти - 3 вида; бисквита в опаковка - 5 вида; зефир - 17 вида; зефир ТМ «Кокетка» - 16 вида; сухари - 5 вида; гевречета - 8 вида; бисквитки - 5 вида; мармелад - 5 вида.

23.

ООО «Таланпром»

ООО «Таланпром»

Сумска обл., г. Ромни, ул.Телмана,24, 42000

Тел.:+38(05448) 3 18 89, 3 21 83

Факс: +38(05448) 3 18 89

Е-mail: talan@talan.in.ua

Web-site: www.talan.in.ua

Производство на работно и специално облекло и обувки

 

Обувки и спецоблекло за предприятия от нефтогазодобивна и химическа промишленост, черна и цветна металургия, предприятия от областта на машиностроене и металообработка, транспорта и енергетика, строителство и с/с, силови министерства и ведомства.

Продукцията се сертифицира по Укрсепро. Контролът за съответствие на продукцията се осъществява чрез технически надзор и контролни изпитания на продукцията -  Укрметртестстандарт.

24.

ЗАО «СБК»

ЗАО «СБК»

Юридически адрес:

Сумска обл., Роменский р-н,

с. Плавинище, ул. Мира, 9, 42024

Фактический адрес:

г. Киев ул. Микольско-Слободская, 2б, 02002

Тел.: +38(044)3905420;  +38(05448) 51111, 24285

Факс: +38(044) 3905425; +38(05448) 58840

 romny@sbk.com.uainfo@sbk.com.ua;

Web-site: www.sbk.com.ua

Производство на стройматериали

Стройматериали. Лицев керамичен кирпич.

Стандарт ISO 9001:2000.

25.

ЗАО «Крафт Фудз Украина»

ЗАО «Крафт Фудз Украина»

Тростянецка шоколадова фабрика «Украина»

Сумска област, г. Тростянец,

ул. Набережная, 28 А, 42600

Тел.: + 38(0542) 674710

Факс: + 38 (0542) 674701

E-mail: public@krafteurope.com

Web-site: www.kraftfoods.com.ua

«Крафт Фудз Украина» влиза вгрупата Mondelēz International, най-големия световен производител на шоколадови и сладкарски изделия , и втори в света производител  на дъвки. «Крафт Фудз Украина» - притежава 13 мощни бренда, 5 продуктови категории и 4 вида производства.

Сладкарски изделия, а именно: шоколад «Корона», «Милка» (Milka) кофе млян и нес: «Якобс» (Jacobs), «Максвелл Хауз» (Maxwell House), «Карт Нуар» (Carte Noire), TASSIMO; снеки: картофельные чипсы «Люкс», «Эстрелла» (Estrella), бисквити «Мишка» БАРНИ «,» Орео «(Oreo) и» Тук «(Tuc) шоколадни батончики  PICNIC.

Система за управление на качеството - ДСТУ ISO 9001-2001,

ISO 14001-2004.

26.

ЗАО «Електробитприбор»

ЗАО «Електробитприбор»,      

Сумска обл., г.Тростянец, ул.Горкого, 56,

+38(05458) 51906;  elektroprilad@meta.ua

Производство на електрически битови уреди .

 

Арматура за светосигнални превключватели, прекъсвачи, терморегулятори битови, електроютии, електропечки .

27.

ООО «Тростянецки машзавод»

ПАО «Тростянецки машзавод»

Сумска обл., г. Тростянец,
ул. Калинина, 1, 42600

Факс: +38 (05458) 51641;  Тел.: +38 (05458) 51753

E-mail: vattmz2005@yandex.ru

Производство на технологично оборудване, резервни части за него за предприятията от захарната, спиртната промишленост, производство на нишесте, скорбяла,  както и на стоките за масово потребление

Апарати за дефеко-сатурация, изделия с производствено-техническо предназначение, сифони за камъни при събиране на цвекло, помпи, помпи центробежни, оборудване за захарната промышленост, оборудване за спиртната промишленост, за филтриране и очистка на вода , понтони

28.

ПАО «Нефтопроммаш»

 

ПАО «Нефтопроммаш»

Сумска обл., г. Ахтирка,

ул. Красногвардейская, 1, 42700

Тел.: +38  (05446) 9 77 36, 9 78 94,

Факс: +38 (05446) 2 25 00

Е-mail: neft@sm.ukrtel.net,

Web-site: www.nefteprommash.com

Производство на сондажно и нефто- газопромишлено оборудване, спътникови и радиорелейни антени, линейно-кабелни изделия за телефонната  комуникация, машини за преработка на с/с продукция и производство на строителни материали.

Нефто- газодобивно оборудване: за подогряване на нефт, фрезово-струйна мелачка, смесител за сондажни разтвори, глиносмесител, дегазатори, водонагревателни котли, вибросито, рез.части за посоченото  оборудване.  Линейно-кабелна продукция: бокси, боксы (кутии) междугородни, устройство за защита на кабелни линии, люкове телефонни канализационни. Строително оборудване: бетонобъркачка. Конни екипи и карети.

29.

ПАО «Бел Шостка Украина»

ПАО «Бел Шостка Украина»

Сумска област, г. Шостка, ул. Парижской Комуни, 27-а, 41100

Тел.: +38 (05449) 2 30 64(приёмная), 2 30 55

Факс: +38 (05449) 7 14 47

Е-mail: ua@groupe-bel.com

Web-site: www.shostka-cheese.com

Производство на твърди, полутвърди и топени сирена, краве масло

Твърди сирена гауда, тип: холандски, кралски, Мааздамер, Сметаново, шостка, руски, Радомер, пошехонски рамзес пушено, рицар, чизолетто сливочн и т.н.

Продукти от сирене: «Дружба», «Российский», «Голландский», и други. Краве масло ТМ «Шостка». Продукция с международни марки Babybel, Belcube, Kiri, Leerdammer. Система за безопасност - ISO 22 000:2005.  Система за качество - ISO 9001:2000.

30.

ПАО «Шосткинский завод химических реактивов»

ПАО «Шосткинский завод химических реактивов»,  Сумска област, г. Шостка,
ул. Щербакова, 1, 41107

Тел.: +38 (05449) 9 44 41

Факс: +38 (05449) 2 04 12; 2 30 75

Е-mail:igorha@yandex.ru, texotdel@shzh.com.ua;    www.shzh.com.ua

Производство на химическа органическа и неорганическа продукция.

Продукция серия «Органика: акридон, триметилбензоиндолеин, 6-бром-бензоиндолеин, пикраминрот, тетрабром-о крезол т.п.; люминори: Люминор жълто-зелен 540Т и 490Т, Люминор интатрейд и др.

31.

Публично предприятие «Шосткинский КЗ «Импульс»

Публично предприятие «Шосткинский КЗ «Импулс»

Сумска област, г. Шостка,
ул. Куйбишева, 41, 41101

Тел.: +38(05449) 5 15 92, 7 75 00

Факс: +38 (05449) 7 79 17

Е-mail: sbut@impulse.com.ua

Web-site: www.impulse.com.ua

Производител на капсулна продукция и средства за иницииране на заряди на взривоопасни вещества за добивна и въгледобивна промишленост, геологоразузнаване, нефто- газодобив, строителство и металургия, добив на нерудни материали.

Средства за иницииране на заряди  на взривоопасни вещества, фейерверки и ловни патрони.

 

Стандарт ISO 9001:2000

32.

ПАО «Свесский насосный завод»

ПАО «Свесски помпен завод»

Сумска област, Ямполски район, пгт. Свеса, ул. Заводская, 1,  

Украина 41226

Тел.: +38(05456) 63309 ,63301

Факс: +38(05456) 63384

Е-mail: snz@mail.ru

Web-site: www.snz.com.ua

Производство на помпи и помпени агрегати от едрогабарите клас: парови, пневмо- и хидро приводни прякодействащи, одноплунжерни дозировъчни, в това число мембранни, двубутални захранващи, триплунжерни, центробежни артезиански, ръчни и други типове помпи.

помпи и помпени агрегати от едрогабарите клас: парови, пневмо- и хидро приводни прякодействащи, одноплунжерни дозировъчни, в това число мембранни, двубутални захранващи, триплунжерни, и други типове  помпи, блочни инсталации, рез.части.

Сертификати за съответствие – Госстандарт на Русия.

Разрешение на Федералната служба на РФ и Белорус по екологически, технологичен и атомен надзор.

Свидетелство за съответствие за производител от Руски морски регистър на съдоплаването  - ISO 9001:2000.

             

 

 

Ивано-франкивска област

 

Назва підприємства

Адрес підприємства

Продукція підприємства, напрями діяльності

Ціль співпраці

ПАТ "Арматурний завод"

 

Україна, м. Івано-Франківськ

вул. Коновальця, 229

факс 775360; тел. 775356

ifaz@ttk.if.ua

трубопровідна арматура, клинові засувки, клапани зворотно-поворотні,  клапани герметичні, фланці;

пошук партнерів, зацікавлених  в реалізації продукції на ринках країни, надання інформації про потенційних споживачів ;

ПАТ "Промприлад"

 

Україна, м. Івано-Франківськ,

вул. Сахарова, 23

факс 32205

тел 22456

prylad@prylad.com.ua  

промислові та побутові лічильники газу, дифманометри, мікропроцесори, контрольні прилади, обчислювальна техніка, мінікотельні

пошук партнерів, зацікавлених  у виробництві аналогічної продукції в Україні, надання інформації про потенційних споживачів;

ПрАТ "Локомотиворемонтний завод"

 

Україна, м. Івано-Франківськ, вул. Залізнична, 22

факс 42458; тел/ф  25370

info@lrz.if.ua

виготовлення  автомотриси вантажноі АМВ, виготовлення  гальмівних колодок, шестерень, ремонт тепловозів,  дрезин, дизелів ;

пошук партнерів для інвестицій в підприємство, зацікавлених в реалізації продукції, надання інформації про потенційних споживачів;

ВАТ "Пресмаш"

 

Україна,  м.Івано-Франківськ

 вул.Автоливмашівська, 1

 тел. 504477

presmash@ivf.ukrpack.net

пресові машини, преси механічні одно та двокривошипні, установки для виготовлення  брикетів з відходів на опалення;

пошук стратегічного інвестора, налагодження зв’язків з партнерами зацікавленими в реалізації продукції;  надання інформації про потенційних споживачів;

ТОВ "Автоливмаш"

 

Україна, м. Івано-Франківськ

вул. Юності, 23

факс 787499; 787596

javasylchyshyn@ukr.net

 

виробництво обладнання  для заводу переробки твердих побутових  відходів, млини двосортного помолу, обладнання для ливарних  і цегельних  ліній ;

пошук партнерів, зацікавлених  в реалізації продукції, надання інформації про потенційних споживачів;

ТОВ "Агромаш"

 

Україна, м.Івано-Франківськ

 вул. С.Височана, 18

факс 776000

 

виготовлення малогабаритного трактора, контейнерів для сміття закритого типу, кліткових батарей для птахофабрик;

пошук стратегічного інвестора, налагодження зв’язків з партнерами що зацікавлені в реалізації продукції;  надання інформації про  споживачів;

Виробниче об’єднання  (ВО) "Карпати"

 

Україна, м. Івано-Франківськ вул. Галицька, 201

факс 571008, тел. 571008

vokarpaty@ukr.net

радіоприймачі, лічильники води, електрокотли, лічильники електроенергії;

схемні джгути, кабельна продукція для автомобілів, світильники на світлодіодах

пошук стратегічного інвестора, налагодження зв’язків з партнерами зацікавленими  в реалізації продукції;  надання інформації про потенційних споживачів

АТВТ "Родон"

 

Україна, м. Івано-Франківськ

вул. Вовчинецька, 225

тел./факс 723230

rodon@rodon.com.ua

інтегральні мікросхеми, деревяні бруси, євровікна, двері;

пошук партнерів, зацікавлених у виробництві та реалізації продукції надання інформації про споживач.

ПАТ «Індуктор»

 

м. Івано-Франківськ,

вул.Максимовича, 15

induktor@list.ru

Установки опалення на основі інфрачервоного випромінювання, розробка проекту виробництва гелікоптерів

пошук стратегічного інвестора, налагодження зв’язків з партнерами зацікавленими  в реалізації продукції; 

ВАТ „Лісокомбінат”

 

м.Івано-Франківськ

вул. Шота Руставелі,1

факс 24132, тел. 24237

lisokombinat@ukr.net

паркет, інші вироби з деревини,

інструменти та запасні частини для  деревообробного обладнання  

пошук інвестора, розробка та впровадження спільних проектів; пошук партнерів для  реалізації продукції

ТОВ „Прикарпатський меблевий комбінат”

 

м.Івано-Франківськ

вул. Промислова, 29; факс 25212

тел. 23343; pmk@neonet.if.ua

меблеві вироби

 

пошук інвестора, розробка та впровадження спільних проектів;

ТОВ „Солід”

 

м.Івано-Франківськ

вул.Левинського, 21

77-52-37, 77-57-10, ф.77-50-18,

mails@solid.org.ua      

Дерев’яні щити, бруси

пошук партнерів, зацікавлених у виробництві та реалізації продукції надання інформації про споживач

ТДВ „Полімер”

 

м.Івано-Франківськ

вул. Максимовича, 14

факс 62688, тел 31227

polimer@ivf.ukrpack.net

 

лакофарбова продукція,

побутова хімія,

гумотехнічні  вироби 

пошук партнерів для виготовлення та реалізації продукції

ТОВ «Інтелком»

 

м.Івано-Франківськ

вул. Микитинецька, 7а

inter@utel.net.ua 

Пластмасові вироби, дитячі іграшки

пошук партнерів для виготовлення та реалізації продукції

ПАТ ВТШП “Галичина”

 

м.Івано-Франківськ

вул.Галицька,  87

 

Пошиття верхнього одягу

пошук партнерів для виготовлення та реалізації продукції

 

 

 

 

Днепропетровска област

 

з/п

Наименование на     предприятието

Информация за контакти

 

Име, презиме и фамилия на ръководителя,

длъжност

 

1.

ПАТ “Арселор Міттал Кривий Ріг”

 

 

50095, Дніпропетровська область,

м. Кривий Ріг, вул. Орджонікідзе,1,

контактні телефони: приймальня –

(0564) 78-53-01 (09),

канцелярія –

(0564) 78-32-27,

т./ф. – (0564) 92-85-50,

е-mail: amkr@arcelormittal.com

www.arcelormittal.com

Поляков Артем Ігорович

 

генеральний директор

2.

ПАТ “Євраз Дніпропетровський металургійний завод 
ім. Петровського”

49064, м. Дніпропетровськ,

вул. Маяковського, 3,

контактні телефони: приймальня –

(056) 794-83-01,

канцелярія –

(056) 794-83-09,

т./ф. – (056) 794-81-02,

е-mail: office@dmz-perovka.dp.ua

www.dmz-petrovka.dp.ua

Бергеман Геннадій Володимирович

 

генеральний директор

 

3.

ПрАТ “Сентравіс Продакшн Юкрейн”

53201, Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 56,

контактний телефон:

приймальня –

(0566) 69-18-01,

т./ф. – (0566) 69-10-16,

e-maіl: info@centravis.com,

www.centravis.com

 

Атанасов Юрій Васильович

 

генеральний директор

 

4.

ПАТ “Центральний гірничо-збагачувальний комбінат”

50066, Дніпропетровська область,

м. Кривий Ріг

контактні телефони:

приймальня –

(056) 406-83-01,

т./ф.– (056) 406-87-55,  451-32-82,

e-maіl: cgok@cgok.dp.ua

www.cgzk.com.ua

 

Тимошенко Павло Геннадійович

 

генеральний директор

 

5.

ПАТ “Євраз Суха балка”

 

50015, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг,

вул. Конституційна, 5,

контактні телефони: приймальня –

(056) 404-80-87, 404-59-81,

факс – (056) 495-92-39

Давидов Андрій Володимирович

 

генеральний директор

 

6.

ПАТ “Дніпропетровський металургійний завод імені Комінтерну”

 

49023, м. Дніпропетровськ ,
вул. Комінтерну, 7,

контактні телефони:

(0562) 787-91-01,

т./ф. – 721-01-(21) 51,

e-maіl: kominmet@yandex.ru,

www.kominmet.com.ua

 

Ботюк Олег Миколайович

 

голова правління

7.

Філія “Вільногірський гірничо-металургійний комбінат”
ПрАТ “Кримський Титан”

51700, Дніпропетровська область, м. Вільногірськ, вул. Степова, 1,

контактні телефони:

приймальня –

(05653) 5-24-24,
5-27-78, т./ф. –

(05653) 5-04-05

е-mail: zircon@zircon.net.ua,

www.zircon.net.ua

 

Лазніков Олександр Михайлович

 

генеральний директор

 

8.

ПАТ “Нікопольський завод феросплавів”

 

53213, Дніпропетровська область,

м. Нікополь,

вул. Електрометалургів, 310,

контактні телефони:

приймальня –

(0566) 65-42-36,
е-mail: 01@nzf.com.ua,

www.nzf.com.ua

 

Куцін Володимир Семенович 

 

голова правління, генеральний директор

9.

ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат
ім. Ф.Е.Дзержинського”

51925, Дніпропетровська область,

м. Дніпродзержинськ,

вул. Кірова, 18-Б,

контактні телефони: (0569) 53-15-50, 51-66-87

т./ф. – (0569) 53-16-36

e-mail: kanc@dmkd.dp.ua

 

Завгородній Максим Сергійович

 

генеральний директор

 

 

 

Машиностроителни предприятия в Днепропетровска област търсят партньори в България

 

з/п

Назва підприємства

Контактна інформація

ПІБ керівника,

посада

 

1.

ДП “Виробниче об’єднання “Південний машинобудівний завод імені О.М.Макарова”

 

49047, м. Дніпропетровськ,

вул. Криворізька, 1,

контактні телефони:

т./ф. – (0562) 34-11-41,

канцелярія 34-40-07

приймальня 34-39-04

справка 34-38-50

e-mail: ums@yuzhmash.com,

www.yuzhmash.com  

Щеголь Віктор Андрійович

 

генеральний директор

 

2.

ВАТ “Дніпропетровський агрегатний завод”
(АО “ДАЗ”)

 

49052, м. Дніпропетровськ, вул. Щепкіна 53,

контактні телефони:

(056) 370-28-05, (0562) 31-25-11,

59-02-09,

т./ф. – (0562) 31-25-03,

е-mail: aodaz@i.ua

uvs@aodaz.dp.ua, oved@i.ua

www.aodaz.com.ua

Морозенко Євгеній Вадимович

 

голова правління

3.

Міжнародна науково-промислова корпорація “ВЕСТА”

 

49005,

м. Дніпропетровськ,

вул. Пісаржевського, 5,

контактні телефони:

(0562) 46-42-82,

т./ф. – (056) 370-22-03,

е-mail: westa@westa-inter.com

www.westa.com.ua

 

 

Дзензерський Віктор Олександрович

 

Президент

МНПК “ВЕСТА”

 

 

 

Предприятия от агропромишления комплекс и хранителната промишленост в Днепропетровска област търсят партньори в България

 

 

з/п

Назва підприємства

Контактна інформація

ПІБ керівника,

посада

 

1.

ПрАТ  “Агро-Союз”

52511, Дніпропетровська область, Синельниківський район, с. Майське,

вул. Совхозна, 5,

контактний телефон:

(05663) 5-33-00 (01),

е-mail: agro@agro.dp.ua.

www.agrosoyuz.ua

Романьков Єдуард Анатолійович

 

перший заступник голови правління

 

2.

ТОВ “Агро-Овен”

 

51100, Дніпропетровська область, Магдалинівський район, смт Магдалинівка,

вул. Радянська, 2
контактний телефон:(05691) 2-80-93

тел. у Дніпропетровську 33-45-92

www.agrooven.com.ua

е-mail: sekretar@ag.agrooven.com.ua

Заворотній Віктор Петрович

 

Президент

 

 

Предприятия от химическата промишленост в Днепропетровска област търсят партньори в България

 

з/п

Назва підприємства

Контактна інформація

ПІБ керівника,

посада

 

1.

ПАТ “ДніпроАЗОТ”

 

51909,

Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ,

вул. Горобця, 1, контактні телефони: (05692) 7-81-33, 3-85-80, 7-86-79
т./ф. – (0569) 53-93-66

е-mail: market@azot.com.ua

office@azot.com.ua

Дубінін Олександр Іванович

 

голова правління

 

Основни икономически адреси в Интернет-мрежата, които биха могли да представляват интерес за украинските предприемачи, които възнамеряват да работят в Република България:

http://www.government.bg – Български Министерски Съвет (Правителство)
http://www.mi.government.bg – Министерство на икономиката и енергетиката
http://www.mzgar.government.bg – Министерство на земеделието и храните
http://www.mtc.government.bg – Министерство на транспорта
http://www.mrrb.government.bg – Министерство на регионалното развитие
http://www.moew.government.bg – Министерство на околната среда и водите
http://www.mlsp.government.bg – Министерство на труда и социалната политика
http://www.md.government.bg – Министерство на отбраната
http://www.minedu.government.bg – Министерство на образованието и науката
http://www.mh.government.bg – Министерство на здравеопазването
http://www.bnb.bg – Българска Национална Банка (БНБ)
http://www.customs.government.bg – Агенция „Митници”
http://www.nsi.bg – Национален Статистически Институт
http://www.fair.bg – Пловдивски международен панаир
http://www.bia-bg.com – Българска стопанска палата,
http://www.bcci.bg – Българска търговско-промишлена палата,

Български справочно-издирвателни сайтове от икономически характер:
http://www.yes.bg,
http://www.econ.bg,
http://www.stat.bg.

 

 

Научно-техническо сътрудничествоВиж

Науково-технічне співробітництво між Україною та Болгарією

Основа за българо-украинското научно-техническо сътрудничество е Споразумението между Кабинета на министрите на Украйна и правителството на Република България за сътрудничество в сферите на образованието, науката и културата от 5 октомври 1992 г.  и между Министерството на науката и технологиите на Украйна и Министерството на образованието и науката на Република България в областта на научно-техническото сътрудничество от 24 март 1998 г., а също и двугодишните Протоколи за изпълнение на съвместни българо-украински научно-технически проекти.

През 2014 - първата половина на 2015 г. профилните институти НАН на Украйна и Българската академия на науките реализират редица съвместни проекти като «Изучаване на дълбочинната структура на Западно-Черноморската падина и съседните територии чрез анализ на гравитационното и магнитното поле през 2012-2014 г.», «Клетъчни механизми на устойчивост при растенията хелофити във флората на Украйна и България към действията на абиотични стресови фактори» и др. С цел изпълнение на съвместни работи, България беше посетена от делегация на Института по геофизика, Института по ботаника на НАН на Украйна и др.

Двустранното научно-техническо сътрудничество беше активизирано с помощта на програми на Евросъюза и средства от европейските институции. И по-точно -  благодарение на финансиране от страна на ЕБРР бяха осъществени съвместни дейности в рамките на изпълнението на съвместния проект по използване на иновативни нанотехнологии в био-медицинската сфера между Националния научен център «Харковски физико-технически институт» и Института по електроника към БАН „Академик Е.Джаков” (гр.София) и други.

По инициатива на Посолството, Българо-украинската индустриална камара (БУИК) определи за свой приоритет оказването на съдействие на български и украински иновационни компании при осъществяването на съвместни проекти по линията на програми на ЕС («Хоризонт 2020»).

Културно-хуманитарно сътрудничествоВиж

Сътрудничество в културно-хуманитарна сфера

Сътрудничеството между Украйна и Република България в културно-хуманитарната сфера обикновено е важна съставна част от взаимоотношенията. Приоритетни направления са: провеждане на съвместни културни мероприятия; осигуряване участието на украински и български представители в изложби, концерти и фестивали, организирани на територията на РБ и Украйна; установяване и развитие на контакти между учебни заведения от двете страни, в това число на регионално равнище; активизиране на научния обмен между преподаватели и студенти; организация и провеждане на конференции и семинари с участието на представители на двете страни; подписване на нови спогодби между вузовете; провеждане на мероприятия по отбелязване на значими дати в историята и културата на украинския народ; организиране на събития, насочени към задоволяване потребностите на представители на украинската диаспора в РБ и др.

В контекста на изпълнение на спогодбите между Министерството на образованието и науката на Украйна и Министерството на образованието и науката на РБ, в Софийския университет „Св. Климент Охридски” функционира катедра по украинистика.

Сред главните събития в културно-хуманитарната сфера през 2014-2015 г. следва да се отбележи провеждането на Седмица на съвременното украинско кино в България, който демонстрира новата научно-документална лента „Шевченко.Експедиция”, която откри за българските зрители неизвестни страници от живота на гения на украинския народ по време на неговото пребиваване в състава на експедицията в Аралско море. С подкрепата на Почетното консулство на Украйна в гр.Русе, на 7-8 май премина Седмица на съвременното украинско кино и в този дунавски град.

Особено внимание заслужава презентацията в актовата зала на БАН на двуезичното ново издание на «Кобзар» (издадено по инициатива на Посолството през 2014 година на украински и български език със съдействието на Института по литература към НАН «Т.Г.Шевченко»). В рамките на мероприятието се проведе благотворителна продажба на сборника, средствата от които бяха изпратени в помощ на украинските военнослужещи в зоната на АТО.

Важно значение за развитието на българо-украинските отношения в сферата на културата имаше официалната церемония по предаване на незаконно изнесените украински икони “Свята Варвара” и “Събор на Светииите” от Министъра на културата на РБ В.Рашидов на Министъра на външните работи на Украйна П.А.Климкин по време на визитата му в България на 15-16 февруари 2015 г.

В контекста на провеждане на мероприятията по почитането паметта на Героите от Небесната Сотня и годишнината от Майдана, по инициатива на Посолството и информационна агенция «Украйна днес», а също и със съдействието на Почетното консулство на Украйна, в гр.Пловдив, на 18 февруари в кино «Одеон» (гр.София) се състоя презентация на документалния филм «По-силно от оръжие» на творческо обединение «BABYLON’13».

От 5 до 15 март в България премина 19-ият Международен кинофестиваль «София филм фест», за чийто почетен член на журито беше обявен украинския режисьор О.Сенцов. В рамките на фестивала се проведе прожекция на лентата «Племе» на украинския режисьор М.Слабошпицки и беше обърнато внимание, че украинският режисьор О.Сенцов е бил арестуван през май 2014 г.  на временно окупираната от  Русия територия на АРК.

На 11 май в Централния държавен архив се състоя откриване на фотоизложбата «Украйна през Втората световна война».(снимките бяха предоставени от «Укринформ» и от Мемориалния комплекс «Национален исторически музей на Великата отечествена война от 1941-1945 година».

Междурегионално сътрудничествоВиж

Сътрудничество между регионите на Украйна и регионите на Република България

Сътрудничество между регионите на Украйна и регионите на Република България

Въпросът за регионалното взаимодействие е важна част от украино-българското сътрудничество. Това съдейства за установяването на преки контакти между областите, украинските градове и българските общини, между деловите кръгове на страните, за засилване на търговско-икономическото взаимодействие, за активизиране на контактите между хората, за развитие на отношенията в сферите на образованието, науката, културата, туризма и в областта на местното самоуправление.

Страните подписват първото споразумение за междурегионално взаимодействие през 1995 г., с което се дава старт на сътрудничеството и на развитието на приятелски отношения между Киевска и Софийска област.

Към януари 2010 г. между украинските области и българските общини са подписани седем споразумения за междурегионално сътрудничество. В частност, това са Договорът за дружба и сътрудничество между Киевската областна държавна администрация и Софийска област (23.03.1995 р.); Споразумението за основните принципи и насоки на развитие на партньорските отношения между Полтавската областна държавна администрация и община Велико Търново (30.06.1995 г.); Споразумението за сътрудничество между Харковската областна държавна администрация и община Пловдив (02.04.2001 г.); Споразумението между Луганската областна държавна администрация и община Хасково за търговско-икономическо, научно-техническо ти културно сътрудничество (30.04.2002 г.); Споразумението за сътрудничество между Одеската областна държавна администрация и община Варна (24.05.2003 г.); Рамковото споразумение между Миколаевската областна държавна администрация и община Плевен за търговско-икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество (29.03.2005 г.); Споразумението за сътрудничество между Одескоата областна държавна администрация и община Русе (02.06.2006 г.).

В рамките на реализирането на клаузите по договорите, страните си сътрудничат в икономическата, научно-техническата и културната сфера. Важен елемент от междурегионалното взаимодействие е обменът на делегации и участието на представители на местните администрации на двете страни в едни или други регионални форуми, конференции, тържествени събития и т.н.

Най-активно се развива сътрудничеството между Одеската областна държавна администрация и община Варна. Така, през 2009 г. делегации от Одеска област са взели участие в Международния партньорски форум по Програмата за трансгранично сътрудничество «Черно море» към Европейския институт за съседство и партньорство (23.07.2009 г., гр. Варна); в тържествени мероприятия, посветени на Деня на Варна (14-16.08.2009 г., гр. Варна); в мероприятия, посветени на 165-та годишнина от рождения ден на българския национален герой Капитан Петко Войвода (02-05.09.2009 г., гр. Варна); в ІХ национална конференция «Хуманизъм и прагматизъм в образованието през ХХІ век» във Варненския свободен университет «Черноризец Храбър» (28-30.09.2009 г., гр. Варна); в Черноморския туристически форум «Винен туризъм – традиция и настояще» (15-17.10.2009 г., гр. Варна).

Побратимeните градове в Украйна и Република България

Развитието на междурегионалното сътрудничество между Украйна и Република България традиционно се провежда на ниво органи на местното самоуправление, между които именно се сключват редица двустранни документи. Това напълно съдейства за създаването на тесни връзки на регионално равнище и за успешната реализация на общите икономически, културни и научно-технически проекти.
Така, побратими отношения са установени между градовете Киев и София, Харков и Варна, Одеса и Варна, Глухов и Свищов, Бердянск и Ямбол, Залищики и Нова Загора, Житомир и Монтана, Запорожие и Бургас, Луцк и Пазарджик, Севастопол и Несебър, Чернигов и Горна Оряховица, Кировоград и Добрич, Луганск и Перник, Ровно и Видин, Симферопол и Русе, Суми и Враца, Тернопол и Сливен, Херсон и Шумен, Хмелницки и Силистра, Шостка и Оряхово, Конотоп и Мездра, Путивл и Козлодуй, Глухов и Криводол, Билополе и Мизия, Миколаив и Плевен.

За да се реализира сътрудничеството в насоките, посочени в договорите, и за да се активизира междурегионалното взаимодействие, през 2009 г. страните осъществиха редица разнообразни мероприятия.

На 27.04.-03.05.2009 г. делегация от г. Суми взе участие в традиционния IV Международен фолклорен фестивал "Врачанска пролет – 2009" в града-побратим Враца. В хода на визитата представителите на Сумския градски съвет проведоха среща с администрацията на г. Враца. По време на срещата бяха набелязани по-нататъшните пътища на развитие на партньорските отношения между градовете.

На 27.05.2009 г. с цел установяването на контакти в сферата на науката и образованието, в г. Севастопол беше изпратена делегация от г.Варна. В хода на въпросната визита беше подписан Договор за сътрудничество между Севастополския национален технически университет и Варненския национален технечески университет, в който се предвижда взаимодействие в областта на науката, обмена на опит относно прилагането на европейските стандарти и обмен на студенти, в частност - севастополските студенти, които имат степен бакалавър, ще могат да продължат образованието си във Варна.
На 09-15.06.2009 г. в смт. Кранево (община Добрич) в Детския Център «Албатрос» се проведе 3-ият Международен детски фестивал «Славянски венец», в който взеха участие детски художествено-творчески колективи и от Украйна, в частност, от г. Кировоград.
На 17.07.2009 г. на работно пътуване в г. Пивденний отиде делегация от българския град Димитровград. В хода на срещата страните обсъдиха въпросите около установяването на приятелски отношения между градовете на двете страни.

На 27.07.-02.08.2009 г. българската секция на Международния клуб по мотоциклетизъм «Eurobiker», начело с кмета на Варна, организира мотопреход под лозунга «Преминавайки границите , обединяваме културите». Маршрутът на акцията минаваше през населени точки в Румъния, Украйна (Одеса), Русия, Финландия, Швеция и Германия и имаше за цел да задълбочи сътрудничеството и контактите на Варна с градовете и побратими от други страни.

На 28-30.07.2009 г. делегация от г. Болград осъществи работна визита в г. Търговище.
На 14-16.08.2009 г. се състояха редица мероприятия, посветени на Деня на Варна. В тях взе участие делегация от украинските градове-побратими – Одеса и Харков.
На 17-18.08.2009 г., по покана на българската страна, делегация от г. Кременчук посети официално г. Свищов. В хода на визитата беше подписан Протокол за намерения за възобновяване на побратимите контакти между градовете. На 29-30.09.2009 г. българска делегация направи визита на г. Кременчук.

През декември 2009 г., с цел общото участие в «Общата операционна програма за черноморския басейн за 2007-2013 г.», представители на градските власти от Болград и Търговище взеха участие в Конференцията в Брюксел по въпросите за децентрализираното сътрудничество.

През 2009 г. бяха подписани договори за установяване на побратимени отношения между градовете Болград и Търговище (29.07.2009 г.), Болград и Тунджа (04.08.2009 г.), Пивденний и Димитровград (06.09.2009 р.), Кременчук и Свищов (30.09.2009 г.).

На 16 април 2010 г. беше подписана Спогодба за сътрудничество между град Белоградчик и украинския град Дубно.

Пътувания на Посланика в региони

НА 18-20 ЮНИ ПОСЛАНИКЪТ НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ МИКОЛА БАЛТАЖИ ОСЪЩЕСТВИ РАБОТНА ВИЗИТА В БУРГАСКА ОБЛАСТ, ПО ВРЕМЕ НА КОЯТО ПРОВЕДЕ СРЕЩИ С АДМИНИСТРАТИВНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЛАСТТА К.ГРЕБЕНАРОВ, С КМЕТОВЕТЕ НА ГРАДОВЕТЕ БУРГАС И НЕСЕБЪР Д.НИКОЛОВ И Н.ДИМИТРОВ И С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ПАЛАТА НА ОБЛАСТТА Ц.ИВАНОВ

Украинският дипломат информира събеседниците си за постиженията на украинското ръководство при прокарване на курса към реформи, в борбата с корупцията, с мерките по пътя към европейската интеграция, в частност, с провеждането на преговори относно Споразумението за асоцииране с ЕС и прилагането на Плана за действие за безвизов режим за украински граждани. От българска страна оповестиха, че подкрепят нашите усилия за осъществяването на реформи и за евроинтеграционния курс на Украйна.

Основна тема на разговор бяха въпросите за активизиране на развитието на украино-българското междурегионално сътрудничество в сферата на икономиката, енергетиката, културата, туризма и т.н. Ръководството на гр.Бургас и областта демонстрира заинтересованост да установи и развива побратими контакти с АРК и Запорожка област. Следователно, беше осъществен обмен на мисли относно конкретните начини за активизиране на взаимно изгодно сътрудничество, включително и за провеждането на общи мероприятия между представителите на украинския и българския бизнес.

В рамките на визитата Посланикът също така проведе среща с актива на Дружеството «Диаспора-Украйна» в гр.Бургас, в хода на която, помежду другото бяха обсъдени и общите събития в контекста на отбелязването на 20-та годишнина от Независимостта на Украйна, посети ежегодния Международен фестивал за детско творчество «Слънце, радост и красота» с участието на над 1000 деца от различни украински градове, и даде интервю за национална телевизия «СКАТ».

НА 15 ЮНИ ПОСЛАНИК МИКОЛА БАЛТАЖИ ПРЕДПРИЕ РАБОТНО ПЪТУВАНЕ ДО ГР. ПЛОВДИВ, ПО ВРЕМЕ НА КОЕТО ПРОВЕДЕ СРЕЩИ С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ И.ТОТЕВ И С КМЕТА С.АТАНАСОВ, В КОИТО УЧАСТВА И ПОЧЕТНИЯ КОНСУЛ НА УКРАЙНА В ГР. ПЛОВДИВ Д.ГЕОРГИЕВ

В хода на беседите бяха обсъдени вътрешнополитическата и икономическата ситуация в Украйна, нейните отношения с ЕС и развитието на икономическите и културните контакти между Пловдивска област и гр.Пловдив с Украйна. Украинският дипломат изказа своите съболезнования във връзка с трагедията, която се случи край гр. Пловдив.

Страните констатираха, че има на лице сериозен потенциал за развитието на побратимите и партньорските контакти с гр.Донецк. В този контекст те подчертаха доклоко е важно провеждането на ответна визита на делегация от този град в началото на септември т.г. По време на обсъждането на перспективите за сътрудничество в икономическата сфера, българската страна представи своя опит при провеждането на престижния международен панаир в гр.Пловдив, участие в който са поканени да вземат украинските компании и фирми. Освен това, бяха договорени провежданията на общи културни мероприятия, в това число и изследвания на историческото културно наследство на Украйна и България.
В рамките на визитата Посланикът даде интервю за пловдивския отдел на Българското национално радио.

ПО ПОКАНА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ (ГР.ПЕРНИК), НА 10 ЮНИ Т.Г. ПОСЛАНИКЪТ НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ М.БАЛТАЖИ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ПРАЗНУВАНЕТО НА ПЪРВАТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВИСШЕТО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ

В рамките на мероприятието Посланикът проведе беседи с Президента на ЕПУ Т.Кристев и с ректора Х.Христов, по време на които бяха обсъдени въпроси около бъдещото развитие на университета и сътрудничеството му с Украинския национален технически университет «Киевски политехнически институт» в контекста на изпълнението на рамковия договор за сътрудничество, подписан през април т.г.

Предмет на разговор с кмета на гр.Перник Р.Янакиева бяха въпросите около бъдещето разрастване на града и развитието на побратимите контакти с гр.Луганск.

 

Договорно-правна базаВиж

Договорно-правната база

13.12.91

Протокол за установяване на дипломатически отношения между Украйна и Република България

13.12.91

Протокол за установяване на консулски отношения между Украйна и Република Българи

19.05.92

Протокол за консултация между МВнР на Украйна и МВнР на Република България

02.03.94

Договор за приятелски отношения и сътрудничество между Украйна и Република България

05.10.92

Споразумение за двустранно сътрудничество между Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на отбраната на Република България

31.12.93

Споразумение за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

22.12.91

Протокол за основните насоки на изпълнение на Споразумението за двустранно сътрудничество във военно-икономическата, военно-техническата, тиловата и военно-научната сфера между Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на отбраната на Република България

22.12.92

Протокол за реда на изпълнение на Споразумението за двустранно сътрудничество в областта на военно-медицинското осигуряване между Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на отбраната на Република България

22.12.92

Протокол за реда на изпълнение на Споразумението за двустранно сътрудничество в областта на подготовката на специалисти във военните учебни заведения между Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на отбраната на Република България

22.12.92

Протокол за реда на изпълнение на Споразумението за двустранно сътрудничество в областта на военните контакти между Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на отбраната на Република България

20.04.94

Споразумение за сътрудничество в областта на рибното стопанство между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

08.04.97

Протокол за реализиране на Споразумението между Правителството на СССР и Правителството на НРБ за сътрудничество при усвояването на газово находище Ямбург, изграждането на газопровода Ямбург -Западната граница на СССР и свързаните с това доставки на природен газ от СССР в НРБ между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България от 19 март 1986 г.

18.04.94

Споразумение за сътрудничество между Министерството на вътрешните работи на Украйна и Министерството на вътрешните работи на Република България

15.09.95

Споразумение за международни автомобилни превози на пътници и стоки между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

14.04.95

Споразумение за въздушен коридор между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

08.12.94

Декларация за принципите и насоките за партньорство и сътрудничество в сферата на търговско-икономическите контакти между Министерството на външните икономически контакти на Украйна и Министерството на търговията на Република България

10.12.95

Споразумение за взаимно съдействие и защита на инвестициите между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

01.03.96

Споразумение за сътрудничество в областта на железопътния транспорт между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

09.12.94

Споразумение между Министерството на образованието на Украйна и Министерството на науката и просветата на Република България

28.11.97

Споразумение между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България за взаимно отдаване на недвижимо имущество за нуждите на дипломатическите и консулските представителства на Република България в Украйна и на Украйна в Република България

03.10.97

Конвенция между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България за избягване на двойното облагане на доходи и имущество и предупреждаване за данъчни отклонения

14.03.97

Споразумение за обща експлоатация на фериботната отсечка между пристанище Иличовск (Украйна) и пристанище Варна (Република България) между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

20.11.95

Декларация на Министъра на външните работи на Украйна Генадий Удовенко и Министъра на външните работи на Република България Георги Пирински

14.02.96

Споразумение за сътрудничество в сферата на пощенските и електронните връзки между Министерството на контактите на Украйна и Комитета за пощата и теле комуникациите на Република България

04.03.96

Споразумение за сътрудничество в областта на радиото между Националната радио компания на Украйна и Българското национално радио

07.03.96

Протокол за сътрудничество в областта на санаторно-курортното лечение на военнослужещите и членовете на техните семейства между Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на отбраната на Република България

07.03.96

Протокол за разширяване на сътрудничеството между Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на отбраната на Република България

24.07.96

Обща декларация на Министър-председателя на Украйна Павло Лазаренко и Министър-председателя на Република България Жан Виденов

24.07.96

Паметна бележка за срещата на Министъра на машиностроенето, военно-промишления комплекс и конверсията на Украйна В.И.Малев и Министъра на промишлеността на Република България Л.Дачев

18.01.97

Споразумение за сътрудничество в сферата на туризма между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

02.04.99

Консулска конвенция между Украйна и Република България

24.07.96

Програма за сътрудничество между Министерството на машинната промишленост, ВПК и конверсията на Украйна и Министерството на промишлеността на Република България

15.09.97

Протокол за намерение за сътрудничество в сферата на опазването на промишлената собственост между Държавните патентни ведомства на Украйна и Патентното ведомство на Република България

15.03.02

Споразумение за морско търговско корабоплаване между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

30.10.97

Споразумение между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България за сътрудничество в сферата на взаимното признаване на делата по сертификация

30.10.97

Меморандум за мерките, насочени към либерализацията на взаимната търговия между Украйна и Република България

30.10.97

Общо комюнике за резултатите от официалната визита на Министър-председателя на Република България Иван Костов в Украйна и неговите беседи с Министър-председателя на Украйна Валерий Пустовойтенко

30.10.97

Протокол между Комитета по енергетика на Република България и Държавния комитет за нафтова, газова и нафтопреработвателна промишленост на Украйна за изпълнение на Протокола от 28.09.93 за реализиране на Споразумението между Правителството на НРБ и Правителството на СССР за сътрудничество при усвояването на газово находище Ямбург, изграждането на газопровода „Ямбург – западната граница на СССР” и свързаните с това доставки на природен газ от СССР до НРБ от 19.03.86

16.04.03

Споразумение между Кабинета на Министрите на Украйна, Правителството на Република България, Правителството на Република Молдова и Правителството на Руската Федерация за сътрудничество в сферата на транспортирането на ядрени материали между Република България и Руската Федерация през украинска територия и през територията на Република Молдова

24.03.98

Споразумение за сътрудничество в сферата на държавното регулиране и надзора върху безопасността при използването на атомна енергия за мирни цели между Министерството за опазване на околната природна среда и ядрената сигурност на Украйна и Комитета за използването на атомната енергия за мирни цели на Република България

24.03.98

Споразумение за сътрудничество в сферата на статистиката между Държавния комитет по статистика на Украйна и Националния институт по статистика на Република България

24.03.98

Декларация за по-нататъшното развитие и задълбочаване на сътрудничеството между Украйна и Република България

24.03.98

Споразумение за сътрудничество между Държавната информационна агенция на Украйна и Българската телеграфна агенция

24.03.98

Споразумение в областта на научно-техническото сътрудничество между Министерството по въпросите за науката и технологиите на Украйна и Министерството на образованието и науката на Република България

24.03.98

Меморандум за сътрудничество в областта на фармацевтичната промишленост между Държавния комитет на Украйна по медицинска и микробиологична промишленост и Министерството на промишлеността на Република България

02.08.98

Споразумение за сътрудничество в митническите дела между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

02.01.01

Споразумение за обща експлоатация на железопътната фериботна линия между пристанищата Варна (Република България), Поти/Батуми (Грузия) и Иличовск (Украйна) между Правителството на Република България, Изпълнителната Власт в Грузия и Кабинета на Министрите на Украйна

09.06.99

Меморандум за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика на Украйна и Министерството на труда и социалната политика на Република България

09.06.99

Протокол за сътрудничество в сферата на взаимното признаване на клиничните пътеки за лекарствените продукти между Министерството на здравеопазването на Украйна и Министерството на здравеопазването на Република България

28.07.00

Меморандум между Държавния строителен комитет на Украйна и Министерството за регионалното развитие и благоустройството на Република България

: 28.07.00

Меморандум между Министерството на аграрната политика на Украйна и Министерството на земеделието и горското стопанство на Република България

В сила от: началото на 2001/2002 учебна година

Протокол между Министерството на образованието и науката на Украйна и Министерството на образованието и науката на Република България за Болградската гимназия «Г.С. Раковски»

01.06.01

Меморандум за сътрудничество между Генералната прокуратура на Украйна и Прокуратурата на РБ

24.06.02

Споразумение за взаимно признаване на документите за образование, научна степен и научни звания между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

01.04.03

Договор за социално осигуряване между Украйна и Република България

02.08.02

Споразумение между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България за приемането и предаването на лица, пребиваващи нелегално на територията на двете държави

04.09.01

Протокол между Държавната митническа служба на Украйна и Националната митническа агенция на Република България за реализиране на Споразумението между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България за сътрудничество при митническите дела

26.02.03

Споразумение между Украйна и Република България за реда и условията за транзитно преминаване на подразделенията на Въоръжените сили на Украйна, влизащи в състава на международните сили за сигурност на КФОР през българска територия

16.05.07

Споразумение за сътрудничество в борбата с престъпността между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

30.05.02

Споразумение за взаимни пътувания на гражданите между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

25.09.02

Споразумение за сътрудничество в сферата на здравеопазването и медицинската наука между Министерството на здравеопазването на Украйна и Министерството на здравеопазването на Република България

: 19.11.02

Споразумение за сътрудничество между Сметната палата на Украйна и Сметната палата на Република България

30.01.03

Споразумение за сътрудничество в сферата на опазването на околната среда и рационалното използване на природните ресурси между Министерството на екологията и природните ресурси на Украйна и Министерството на околната среда и водните ресурси на Република България

30.01.03

Протокол за сътрудничество в културната сфера между Министерството на културата и изкуството на Украйна и Министерството на културата на Република България

11.09.03

Споразумение за оперативно уведомяване при ядрени аварии и сътрудничество в областта на ядрената и радиационната сигурност между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

02.06.03

Протокол за основните насоки на сътрудничество между Върховната Рада на Украйна и Народното Събрание на Република България

: 14.04.04

Декларация за сътрудничество между МВнР на Украйна и МВнР на Република България в сферата на европейската и евроатлантическата интеграция

21.05.04

Споразумение за сътрудничество в сферата на физическата култура и спорта между Държавния комитет на Украйна по въпросите за физичeската култура и спорта и Министерството на младежта и спорта на Република България

21.05.04

Споразумение между Министерството на аграрната политика на Украйна и Министерството на селското и горското стопанство на Република България за сътрудничество в областта на изпробването на сортове растения и тяхното отговаряне на условията за отличаване, еднородност и стабилност и опазване правата на селекционерите

12.10.05

Споразумение за взаимна защита на принципите за обмен на секретна информация между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

21.05.04

Споразумение между Министерството на труда и социалната политика на Украйна и Националния застарахователен институт на Република България за прилагането на Договора между Украйна и Република България за социално осигуряване

29.12.05

Договор за правна помощ в цивилните дела между Украйна и Република България

21.05.04

Споразумение за сътрудничество между Министерството на правосъдието на Украйна и Министерството на правосъдието на Република България

04.06.04

Протокол за внасяне на промени към член 5 от Споразумението между Министерството на образованието на Украйна и Министерството на образованието и науката на Република България

30.06.04

Споразумение за сътрудничество в сферата на метеорологията между Държавния комитет на Украйна по въпросите за техническото регулиране и потребителската политика и Държавната агенция по метеорология и технически надзор на Република България

29.01.05

Споразумение (под формата на обмен на ноти) между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България за внасянето на промени към Споразумението между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България за взаимни пътувания на гражданите от 15.11.2001 г.

20.01.05

Меморандум за взаимно разбирателство между Държавния комитет за финансов мониторинг на Украйна и Агенцията за финансови разследвания, подчинена на министъра на финансите на Република България, относно сътрудничеството в сферата на противодействието на легализирането (прането) на доходи, получени по престъпен начин

29.11.05

Меморандум за партньорство и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на европейската и евроатлантическата интеграция между Правителството на Украйна и Правителството на Република България

06.12.05

Спогодба за сътрудничество между Министерството на отбраната  на Украйна и Министерството на отбраната на Република България

08.09.06

Споразумение между Правителството на Република България, Правителството на Руската Федерация и Кабинета на Министрите на Украйна за превоз на ядрени материали между РФ и РБ през украинска територия

26.01.07

Споразумение за сътрудничество по пограничните въпроси между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

13.09.07

Споразумение за сътрудничество между Украинския държавен архивен комитет и Архивното управление на РБ

03.09.08

Споразумение за икономическо сътрудничество между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на Република България

06.05.08

Меморандум за сътрудничество в сферата на защитата на икономическата конкуренция между Антимонополисткия комитет на Украйна и Комисията по въпросите за защита на конкуренцията на Република България

12.01.10

Споразумение за военно-техническо сътрудничество между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на РБ

25.03.11

Спогодба (чрез размяната на ноти) за изменение и допълнение на Спогодбата между Кабинета на министрите на Украйна и Правителството на РБ за взаимни пътувания на гражданите

21.05.10

План за консултации между Министерството на външните работи на Украйна и Министерството на външните работи на РБ в периода 2010-2011 гг.

09.07.09

Протокол за сътрудничество и обмен между Министерството на образованието и науката на Украйна и Министерството на образованието и науката на Република България за 2008/2009, 2009/2010 и 2010/2011 учебна година

09.07.10

Меморандум за сътрудничество в сферата на регулирането на съобщенията между Националната комися за регулирането на съобщенията на Украйна и Комисията за регулирането на съобщенията на Република България

24.03.11

 

Програма за развитие на сътрудничеството между Държавната служба по туризма и курортите на Украйна и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България

25.03.11

 

Спогодба (под формата на обмен на ноти) между Кабинета на министрите на Украйна и Правителството на РБ за внасянето на промени към Спогодбата между Кабинета на Министрите на Украйна и Правителството на РБ за взаимни пътувания на граждани

21.06.12

Меморандум за развитие на сътрудничеството между Конституционния съд на Украйна и Конституционния съд на Република България

27.06.12

Споразумение за сътрудничество между Националната телекомпания на Украйна и Българската национална телевизия

04.07.12

Протокол между Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на отбраната на Република България за сътрудничество в областта на военната география

31.10.12

Договор между Кабинета на министрите на Украйна и Правителството на Република България за сътрудничество в сферата на защита на авторското право и сродните права (подписан на 30.01.2003 г.)

21.12.12

Протокол за сътрудничество и обмени между Министерството на образованието и науката, младежта и спорта на Украйна и Министерството на образованието, младежта и науката на Република България за 2012/2013, 2012/2014, и за 2014/2015 учебна година

08.11.13

План за консултации между Министерството на външните работи на Украйна и Министерството на външните работи на Република България за 2014 г.

08.11.13

Меморандум за сътрудничество в сферата на европейската интеграция и в рамките на комисията Украйна-НАТО между Министерството на външните работи на Украйна и Министерството на външните работи на Република България

15.09.14

Меморандум за сътрудничество в сферата на регулацията на комуникационната връзка между Националната комисия, извършваща държавна регулация в сферата на съобщенията и информатизацията (Украйна) и Комисията по регулация на съобщенията на Република България

07.07.15

Протокол за сътрудничество и обмен между Министерството на образованието и науката на Украйна и Министерството на образованието и науката на Република България за 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018 и 2018/2019 учебна година

Украинците в БългарияВиж

Ukraїntsі в Bolgarії

Украински организации

 • Българо-украинска фондация «Мати-Украйна», гр.София. Председател - Ирина Сардарева, изпълнителен директор - Олена Коцева. Година на създаване - 2000 г. Адрес: гр.София, ул.«Владайска», 44, тел. (+359 2) 8526620; (+359 2) 8526620; E-mail: olenakocsof@abv.bg;
 • Младежки отдел на фондация «Мати-Украйна», гр.София. Председател - Красимир Панковски, тел. (+359) 899 440 529; (+359) 899 440 529; Skype: carcrass; www.byku.info
 • Дружество «Диаспора-Украйна», гр.Бургас. Година на създаване - 2003 г. Председател - Мариян Горбан, Заместник председател - Ала Раенко. Адрес: гр.Бургас-8000, жк Възраждане, бл.10, вх.3, ет.4, тел.(+359 56) 31864; (+359 56) 31864, GSM 0888009990;
 • Дружество «Добруджа-Украйна», гр. Добрич. Година на създаване - 2004 г. Председател - Галина Митева, Заместник председател - Тетяна Великова и Олена Димитрова. Адрес: гр.Добрич-9300, ул.«Хаджи Димитр», №6, тел. (+ 359 58) 845672; (+ 359 58) 845672; 845913, GSM 088 8908396, E-mail: vegatursbg@mail.ru;
 • Дружесвто «Украинска къща», гр.Силистра. Година на създаване - 2004 г. Председател - Тамара Коларова. Адрес: гр.Силистра-7500, булвар »Македония», № 173, кв.5, тел.(+ 359 86) 20543; (+ 359 86) 20543; GSM 0886784943, E-mail: ukrdim_ss@bitex.bg;
 • Българо-украинско дружество «Черноморие», гр.Варна. Година на създаване - 2000 г. Председател - Тетяна Ботева. Адрес: гр.Варна-9010, ул.«Разлог», № 2, вх.8, кв.129, тел. (+359 52) 881641; (+359 52) 881641; факс 605041;
 • Украинско-българско дружество «Черноморие», гр.Варна. Председател - Наталия Голуб. Година на създаване - 2004 г. Адрес: гр.Варна, ул.«Пирот», № 8А, ет.3.

Учебни и културни организации на украинците в Република България

Украинското неделно училище в София

Украинското неделно училище е създадено от фондация «Мати-Украйна» през 2002 г. Първият урок е проведен на 14 ноември 2002 г. Според проучванията на журналиста В.Жукивски, в България подобно училище се създава за пръв път от 1944 г. насам.

Поради това, че украинската диаспора в София няма собствено помещение, от 2002 г. до 2008 г. уроците се провеждат вечер в офиса на българската фирма «MИТРЕЙД».

Занятията се провеждат веднъж седмично, с продължителност от един час. Възрастта на учениците: от студенти до пенсионери. Занятията се посещават не само от украинци, но и от българи, което е причината за по-специален подход при преподаването на украински език - украинският език се преподава като чужд. Основният метод на обучение е комуникативният метод. Два пъти годишно се провеждат изпити.

В чест на 165-годишнина от ражденето на М.Драгоманов, през септември 2006 г., по инициатива на Украинското неделно училище, се провежда научна конференция «Драгомановски студии». Към тази инициатива се присъединява фондация «Мати-Украйна», Украинското Посолството в България и катедрата по украинистика на Софийския университет. Делегатите подкрепят предложението на Председателя на организационния комитет A. Якимова тази конференция да се провежда регулярно и с нея да се започва обучението в Украинското неделно училище.

Благодарение на усилията на Украинското Посолство и финансовата подкрепа на Министерството на външните работи на Украйна, е издаден сборник с материали от три конференции на «Драгомановските студии» (2006, 2007, 2008). Този сборник беше представен на 21 февруари 2009 г., в рамките на честването на Международния ден на майчиния език в Украинското Посолството.

Провеждането на конференцията беше подкрепено и от видните български учени доц. д-р. Л. Терзийска (Софийски университет «Св.Климент Охридски») и проф. Л.Минкова (Българска академия на науките).

На 20 март 2010 г. учениците от украинското неделноучилище посетиха историческая музей в Г. Ихтиман

Мероприятието беше организирано от Украинското неделно училище и Културно-информационния център към Украинското Посолство в РБ, благодарение на спонсорската помощ на Почетния консул на Украйна в г. Русе П.Бобоков.

По време на екскурзията, учениците имаха възможността да се запознаят с българските традиции, в частност, с празнуването на Великден. На децата им беше показано как да изрисуват великденско яйце. Също така се проведе професионален урок за тяхното изготвяне. По време на професионалния курс, всички присъстващи имаха възможността собственоръчно да оформят великденски яйца.

Медиите на украинската диаспора

Единственото украинско издание в България е сайтът «Украински вести / Български вести» (първо наименование - «Украйна прес»), който се появява в Интернет през юни 1998 г. Това е частен проект, макар и да се смята за трибуна на украинската диаспора в България. Главната задача на «Украински вести / Български вести» е украинците и българите да узнаят повече един за друг. Благодарение на сайта се разпространяват новини, коментари, интервю, качват се материали от украинската и българската история, събира се база данни за украинските и българските лидери, разпространява се бизнес информация. Също така читателите имат възможност да се запознаят с материали, които изпращат украинските организации по света, в частност, Световният конгрес на Украинците и Европейският конгрес на украинците. На сайта са адресите на всички официално регистрирани украински организации в България, банери на украинските интернет-издания на украинската диаспора, на Украинското Посолство в България, а също така и банери на украинските и българските органи на властта – на Президента, Парламента, Правителството, Министерството на външните работи.

Главният редактор на сайта «Украински вести / Български вести» е Васил Жукивски, роден в Буковина. В.Жукивски следва във факултета по журналистика на Лвовския университет «Иван Франко», но е завършил ФЖМК на Софийския университет «Св.Климент Охридски». Живее в България от 1978 г. Работил е в агенция «София-Прес», през 90-те години е личен кореспондент на «Гласа на Украйна», агенция УНИАН и »Общоукраински ведомости-ОВ». От 1990 г. сътрудничи на българските мас-медии. През август 1994 г. стартира издаването на собствен ежемесечен вестник «Украйна прес» (последният брой излиза през март 2001 г.).

«Украински вести / Български вести» се издава изключително от ентусиазъм.

Адреса на сайта в Интернет е http://www.ukrpressbg.com

Координати: ukrainetz@abv.bg;

тел. +359 887608550